2010-07-02 15:40:49• hírek • Szatmar.ro

Ismét szünetelt a vízszolgáltatás

Ismét víz nélkül maradt a 14-es, illetve 15-ös negyed lakóinak egy része, a Prahova utcán végzett útjavítási-, valamint vízvezetékcsere munkálatok folytán.

A vízszolgáltatás ideiglenes leállásáról tájékozódhattak az említett vízvezetékre csatlakoztatott lakosok az elmúlt napokban. A munkálatok miatt csütörtök 14-19 óra közötti időszakra volt meghirdetve a szolgáltatás leállítása. Több lakónak is gondot jelenthetett, hogy a beígért 14 óra helyett már hamarabb leállt a szolgáltatás, így többen tartalék nélkül maradtak. Az esti órákban egyre több lakó kérdezősködött egymástól az utcán, tömbházakban, hogy nem-e indították újra a vizet és nem-e esetleg náluk történt valami meghibásodás, hiszen 21 óra is elmúlt már, amikor még mindig nem lehetett ivóvízhez jutni a vízhálózatból. A környező élelmiszerboltok ivóvíz eladása bizonyosan megnövekedett, hiszen többen elfelejtették a szolgáltatás szünetelését, mások hittek a kihirdetett 19 órai újraindításnak.
Az ivóvíz problémáját, még, ha kicsit költségesebben is, de meg lehetett oldani, azonban főzéshez, tisztálkodáshoz, a wc leöblítésére kevesen engedhetik meg, hogy a boltból vásárolt vizet használják. A lépcsőházakra kifüggesztett értesítőn szereplő telefonszámon természetesen az esti órákban már senki nem válaszolt, így a lakosok csak találgathattak, hogy beindul-e még aznap a vízszolgáltatás, vagy már csak a mai napon.


A víz egyelőre nem a csövekben, hanem az utcán folyik
A víz egyelőre nem a csövekben, hanem az utcán folyik.


Portálunk a helyszínen érdeklődött a vezetékszerelőktől, akik azonban csak annyit közöltek, hogy hamarosan beindítják a vízszolgáltatást. A Szatmár Megyei Kórház, illetve a Sürgősségi Kórház egyik alkalmazottja is a helyszínen tartózkodott, hiszen a vízhiány őket is érintette. Mint megtudtuk, a kórház rendelkezik tartalékkal, azonban ennek kifogyása után sem tisztálkodni nem lehetett, sem a wc-ket leöblíteni, így irdatlan állapot uralkodott az intézményben. Az ágyhoz kötött betegeket sem sikerült víz hiányában tisztogatni, tehát igen sürgőssé vált a vízszolgáltatás újraindítása. A nagy pillanatra körülbelül 22.30 percig kellett várni, ekkor végre friss víz kezdett folyni a vezetékekben. A mai napon visszatértünk a helyszínre, ahol a munkások ismét visszautasították a válaszadást, volt aki azt is hozzátette: „nem kell ezt megírni!".

Mi azonban úgy döntöttünk utánajárunk a dolgoknak.

Az Apaserv Rt. főmérnöke, Matuz Béla kérdésünkre elmondta, a problémát a munkálatokat végző cég munkatársai okozták, mivel nem figyeltek oda kellően a két különböző anyagból álló vízhálózat csatlakoztatásánál. Az 1960-1970-es években használt azbocement mára már elévült, szükség lenne ennek cseréjére. A megyeszékhely teljes vízhálózatának körülbelül 70%-át a mai napig is ez az anyag teszi ki. Cseréje nem feltétlenül a modernebb csövek ára miatt körülményes, hanem azért, mert a lefektetett vízvezeték hozzájutásához szükséges a felette lévő aszfaltréteg felszedése is. Ez pedig jelentős összegbe kerül. A csere az útjavító cégek és a vízvezeték karbantartásáért felelős szerv együttműködésével lehetne megvalósítható. A jelenlegi meghibásodást ugyan áthidalják ideiglenesen - hiszen az azbocement és az új cső összekötéséhez szükséges elemet 14 óráig legyártották, és ezt követően nekiláttak a munkálatoknak - a teljes cserére azonban a közeljövőben nem számíthat a lakosság. A mai vízszüneteltetés a tegnapitól eltérően még váratlanabbul érte a lakosságot, hiszen míg előző esetben felhívás volt kitűzve a tömbházak bejáratánál, a mostani, hirtelen történt két órás leállásról nem tudták értesíteni a lakosságot.


Nem csak a lakosok, de  a pumpa is szív
Nem csak a lakosok, de  a pumpa is szívott.


Marad a kérdés, kit hibáztathatunk ilyen esetben? A válasz talán az lehet, hogy senkit, hiszen az is érthető, hogy a 40-50 éves csövek már nem bírják meg a hálózatot, illetve elévültek, az is érthető, hogy nincs pénz, esetleg lehetőség minden vezeték cseréjére... Az elvárható viszont az lenne, hogy a betervezett javítások ne az előre közölt időponthoz képest órás késésekkel fejeződjön be, illetve ha már a kifüggesztett telefonszámon nem válaszol senki a lakosság hívására, legalább a helyszínen dolgozó munkások tájékoztassanak a várhatóakról, és ne azt éreztessék velünk, hogy semmi közünk a minket érintő folyamatokhoz.


A görökben igen, a lakásokban még mindig nincs víz
A gödrökben igen, a lakásokban még mindig nincs víz


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: