2013-04-19 14:46:24• hírek • Szatmár.ro

Ismét számíthat a középiskolai átlag az egyetemi felvételin

Az egyetemek maguk dönthetnek idén arról, figyelembe veszik-e a felvételin a középiskolai átlagot - közölte a Hotnews.ro portál, a hivatalos közlönyben csütörtökön megjelent miniszteri rendeletet ismertetve.

"Ez egy lehetőség, amelyről az egyetemek döntenek. Úgy vélem, nem kell a minisztériumnak megtiltania olyasmit, amit az oktatási törvény nem tilt" - mondta Remus Pricopie oktatási miniszter a Hotnews.ro-nak, arra utalva, hogy rendeletével hivatali elődje tavalyi tiltó rendelkezését bírálta felül.

A középiskolai tanulmányi eredmények figyelembe vételét 2012-ben Catalin Baba, a jobbközép Ungureanu-kormány oktatási minisztere törölte a lehetséges felvételi szempontok közül, arra hivatkozva, hogy az a gyengébb középiskolákból magas átlaggal érkező jelentkezőket részesíti előnyben és hosszú távon igénytelenségre, érdemtelenül nagy jegyek osztogatására ösztönzi a középiskolákat.

A romániai egyetemek egyébként maguk dönthetnek arról, hogy rendeznek-e saját felvételi vizsgát, illetve figyelembe veszik-e (és milyen arányban) az országosan egységes érettségi vizsga eredményeit. A legtöbb egyetem korábban nem rendezett felvételi vizsgát, hanem a középiskolai tanulmányi átlagot vagy az egyes szaktantárgyakból elért eredményeket vette figyelembe. Ezt most ismét megtehetik a csütörtökön megjelent miniszteri rendelet alapján.

A 2013-2014-es egyetemi tanévre és az idei felvételire vonatkozó jogszabály is tartalmazza azt a korábbi rendelkezést, hogy a román tannyelvű egyetemre felvételiző kisebbségi diákok minden olyan tantárgyból anyanyelvükön vizsgázhatnak, amelyet a középiskolában anyanyelvükön tanultak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: