2019-08-04 08:22:16• hírek • Bede Emőke

Ismét rangsorolták a középiskolákat. Mutatjuk a Szatmár megyei top 10-et

Az admitereliceu.ro portál ismét rangsorolta a romániai középiskolákat a kilencedikes diákok felvételi jegyei, illetve a végzősök által az érettségi vizsgán elért eredmények alapján. A Szatmár megyei tanintézményeket tekintve örömteli hír, hogy a tavalyi kihagyás után ismét van egy szatmári iskola az országos top 100-ban, de sok másiknak is sikerült javítani a tavalyi helyezésekhez képest.

A megyei top 10-es lista első helyére idén is a Mihai Eminescu Főgimnázium került, de számukra talán sokkal örömtelibb a hír, hogy az országos rangsorolásban sikerült két helyet is javítaniuk, s a 99. pozícióval ismét bekerültek Románia legjobb 100 középiskolája közé. A képzeletbeli dobogó második helyére 2019-ben a Ioan Slavici Főgimnázium került, mely országos viszonylatban is sokat javított, a tavalyi 154. helyhez képest ugyanis idén már a 148. helyig sikerült felevickélni. A megyei top 10 harmadik helyére a Johann Ettinger Német Elméleti Líceum került, mely azonban 2018-hoz képest 14 helyet is rontott az országos listán. Míg tavaly 202. helyen álltak, idén már csak a 216. pozícióhoz volt elég a diákok teljesítménye. A rangsorolásnál figyelembe vett szempontok szerint negyedik helyre futott be a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, ám a patinás középiskolának nem csak emiatt van oka örömre. Országos viszonylatban ugyanis sikerült nem kevesebb mint 53 helyet javítania, így a tavalyi 298. helyezést a 245-ikre cserélte.


A diákok által elért eredmények alapján a Szatmár megyei lista ötödik helyére került a Doamna Stanca Főgimnázium, országos viszonylatban pedig a 247. helyet mondhatják magukénak. Alig egy hajszállal lemaradva, az országos lista 249. helyén következik a Nagykárolyi Elméleti Líceum, majd a 379-iken a Nicolae Steinhardt Ortodox Elméleti Líceum. A Szatmár megyei top 10 8. helyére az Avasfelsőfalui Elméleti Líceum került, melynek az országos lista 404. pozícióján jutott hely, majd következik a Hám János Római Katolikus Elméleti Líceum (419. országos hely), s megyénk legjobbjainak sorát a Református Gimnázium zárja, mely az romániai középiskolák között a 455. hely tulajdonosának mondhatja magát.


Hogy melyik a megye legjobb középiskolája? Nos, ezt a listát böngészve korántsem lehet megmondani, hiszen ezek csak számok, melyeket egy számítógép egy bonyolult képlet alapján generált. Sokszor azonban többet jelent az összetartó diákközösség, a diákbarát tanári gárda, az iskolai körülmények és az a sok élmény, melyet a tinédzserek négy év alatt gyűjtenek. Épp ezért azoknak az iskoláknak sincsen aggodalomra okuk, amelyek nem kerültek be a top 10-be, de még a top 20-ba sem, mindazonáltal kellő motivációval és erőbefektetéssel bármelyik tanintézmény magasabb helyre juttathatja magát úgy a megyei, mint az országos listában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: