2015-06-15 11:03:32• hírek • MTI

Ismét ragyog a kínai Tacu Ezerkarú Buddhája

A szobor a felújítást megelőzően
A szobor a felújítást megelőzően

Egymillió aranyfólia felhasználásával, csaknem 8 éven át tartó precíz helyreállítási és konzerválási munkálatokat követően ismét eredeti szépségében ragyog a kőből faragott 800 éves Ezerkarú Buddha a délnyugat-kínai Csungking tartományban, Tacu megyében.

Az alapos tisztítással indított felújítási program 2008-ban kezdődött és az azóta eltelt időszakban körülbelül 60 millió jüant költöttek a 7,7 méter magas és 12,5 méter széles alkotásra. A szobornak 1007 karja van, mindegyik tenyéren egy-egy szemábrázolással. Eredetileg a Déli Szung-dinasztia (1127-1279) idején faragták.

A restaurátorok a nagyszabású vállalkozás keretében 830 kezet és 227, az alkotás részét képező elemet állítottak helyre. Ez volt eddig a Csiensou Kuanjin, vagyis az Ezerkarú Buddha történelmének eddigi legnagyobb állagmegóvó és felújító projektje; korábban már legalább négy alkalommal hajtottak rajta végre kisebb-nagyobb beavatkozásokat, tüntettek el repedéseket, korrigálták a megkopott színezést.

A mestermunka további egyedi sziklafaragások ezrei között található, amelyek a Tang-dinasztia (618-907) időszakából származnak, s 1999-ben az UNESCO Világörökség-listájára is felkerültek.

A szakemberek szerint a legutóbbi, több mint 7 éven át tartó munka révén sikerül legalább fél évszázadon át biztosítani a az Ezerkarú Buddha ragyogását, s azt ígérték, folyamatosan megfigyelés alatt tartják, és időben gondoskodnak arról, hogy szépségét a következő 800 évre is megőrizzék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: