2012-08-14 11:51:20• hírek • MTI

Ismét növekedésben a román gazdaság

A román bruttó hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző háromhavi teljesítményhez képest, két negyedévi csökkenés után - közölte a román országos statisztikai intézet kedden.

Éves viszonylatban a második negyedévi GDP - bruttó értékben kifejezve - 1,2 százalékkal volt nagyobb a tavalyi hasonló időszakhoz képest, a szezonális hatásoktól megtisztított érték esetében pedig 1,7 százalékos éves növekedést regisztráltak.  
Az első félévben a GDP - bruttó értékben kifejezve - 0,8 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest, a szezonális hatásoktól megtisztított GDP pedig 1,4 százalékkal volt magasabb a viszonyított időszakhoz képest.

A román kormány ebben az évben kétszer csökkentette az idei gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásait. A múlt héten bejelentették, hogy 1,5 százalékról 1,2 százalékra fogják vissza a tervezett GDP-növekedést, ugyanis a szárazság gyenge mezőgazdasági évet vetít előre.

Az idei román költségvetést eredetileg 1,8-2,3 százalékos növekedéssel tervezték, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott későbbi tárgyalásokat követően azonban 1,5 százalékra csökkentették a várakozásokat.

A román GDP tavaly 2,5 százalékkal nőtt, főként a rendkívül jó mezőgazdasági évnek köszönhetően, de a román gazdaság ismét  technikai recesszióba került, miután a tavalyi utolsó negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest, az idei első negyedévben pedig 0,1 százalékos visszaesést jegyeztek a tavalyi utolsó negyedévhez képest.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: