2017-01-06 07:53:47• hírek • MTI

Ismét nőnek a nyugdíjak

Megszavazta a képviselőház az adótörvény módosítását, így egészségügyi járulékmentessé tette valamennyi nyugdíjat, egy részük esetében pedig eltörölte a jövedelemadó-kötelezettséget.

A tervezetet már szeptemberben megszavazta a szenátus, így a képviselőház volt illetékes meghozni a végső döntést. A jogszabály-módosítást 51 szenátor terjesztette be, többségük a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) sorait erősítik. A decemberi parlamenti választást megelőző kampányban a PSD megígérte ezt az intézkedést, így Liviu Dragnea képviselőházi házelnök, aki egyben a PSD elnöke, az új kormány megalakulását követő első napra rendkívüli ülésszakot hívott össze a tervezet elfogadása érdekében.

Eddig a nyugdíjasoknak a járandóságuk 900 lejt meghaladó része után számoltak fel 5,5 százalékos egészségügyi járulékot, amit a módosítás szerint ezentúl az állami költségvetésből állnak, a nyugdíjasok pedig megkapják ezt az összeget. Eddig járulékként vonták le a nyugdíjukból.

Adómentessé tették a 2000 lej alatti nyugdíjakat. Eddig az 1100 lejt meghaladó járandóságok esetében az ezt a határt túllépő részösszegre számoltak 16 százalékos jövedelemadót. Az intézkedés 1,3 milliárd lejjel terheli a román költségvetést.

Az idén január 1-től már emelték 5,25 százalékkal a nyugdíjakat, ugyanis a hatályos törvények szerint minden évben ki kell igazítani az öregségi járandóságot az infláció mértékével, valamint a bruttó reál átlagbér növekedésének 50 százalékával.

A jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek is alá kell írnia, és a közlönyben való megjelenéstől számított következő hónapban lép hatályba. Romániában 931 lej az átlagnyugdíj.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: