2011-06-13 10:28:16• hírek • Kocsis Zoltán/Póti Orsolya

Ismét nemzetközi a szatmári reptér: felszállt az első gép Antalya felé

Szokatlanul nagy volt a nyüzsgés a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtéren június 13.-án, hétfőn, ám ez természetesen nem a Pünkösdnek szólt. Sokkal inkább annak, hogy hosszú idő után ismét nemzetközi járat landolását, majd felszállását várták az érdeklődők. Az utasok azért, hogy elutazhassanak idei nyaralásuk színhelyére, a törökországi Antalyába, az újságírók pedig, hogy megörökítsék ezt a pillanatot. Bár történelmi momentumról beszélni talán túlzás, mégis immár három év telt el azóta, hogy nemzetközi charterjárat indult Szatmárnémetiből.

Ezt emelte ki köszöntője elején Csehi Árpád, a járat létrehozásában elévülhetetlen szerepet vállaló Megyei Tanács elnöke is, aki leszögezte, „be kell bizonyítanunk, hogy megfelelő módon képesek vagyunk üzemeltetni egy ilyen lehetőséget, amelyet maximálisan ki kell használnunk". A tanácselnök elmondta, hogy a reptérnek igen fontos szerepet szánnak a közeljövőben. „Ezzel a nemzetközi járattal segítünk a Szatmár megyeieknek, hogy könnyebben megszervezzék külföldi vakációjukat, a hosszú távú cél azonban az, hogy a reptér segítségével minél több látogatót, turistát csábítsunk Szatmár megyébe", mondta Csehi.

Tőle Mircea Govor, a Megyei Tanács alelnöke vette át a szót, aki kiemelte, hogy a charterjárat létrejötte elsősorban a Megyei Tanács vezetőinek az érdeme. Kijelentette, hogy a reptér akkor lesz csak ténylegesen nemzetközi, ha Nyugat-Európa irányába is lesznek majd járatok. Az elsődleges cél, amint mondta, elsősorban Olasz- illetve Spanyolország.

Miután megköszönte az érintetteknek, hogy az Antalya felé induló járat létrejöttében segédkeztek, Nicolae Fechete, a reptér igazgatója szintén azon reményének adott hangot, hogy a közeljövőben bővíteni tudják a kínálatot olyan úti célokkal, „amelyekről a szatmáriak álmodnak."

Miután mindhárman jó utat és kellemes vakációt kívántak az utasoknak, Adrian Stef felé irányult a figyelem, aki kettős minőségében volt jelent: egyrészt, mint a Megyei Tanács alelnöke, másrészt pedig mint az első utasok egyike. Ő elmondta, hogy az első gép Antalyából érkezik és a szatmárnémeti felszállás után még landol Kolozsváron is, ahol kiteszi a Törökországból visszatérő utasok. A jövőben azonban a Szatmárnémetiben felszálló légibusz Marosvásárhelyen száll majd le, hogy onnan is utasokat vegyen fel.



Vízfüggöny közepette halad át el a járat első repülőgépe


A sajtó kérdésére viccesen megjegyezte, hogy nem tudja, mennyibe kerül a nyaralása, mert azt a felesége intézte, azt azonban elárulta, hogy az első gépre 47-en váltottak jegyet Szatmárnémetiben.

A sajtótájékoztató után a média képviselői kitódultak a leszállópálya mellé és türelmetlenül várták az oly sokat emlegetett repülőgép megérkezését. Némi várakozás után aztán egyszer csak feltűnt a leszállópályán a Sky Airlines hatalmas Boeing 737-400-as gépe.  Majd, amint azt az új járatok első útja esetén szokás, átgördült két tűzoltó vízfüggönye között , és leparkolt a rendeltetési helyén. Ahová előbb az utasok csomagjai érkeztek meg, miközben tulajdonosaik már türelmetlenül várták sorukat a váróteremben.

Aki az első útról lemaradt, még nem maradt le semmiről: a járat a következő tizenhárom hét minden hétfőjén útját veszi Antalya felé.

..









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: