2018-04-19 11:57:35• hírek • Közlemény

Ismét megszámolják a nagyvadakat

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, az Erdészeti Hivatal, a Sporthorgászok és Vadászok Megyei Egyesülete, valamint a helyi erdészeti hivatalok és vadásztársaságok tagjai április 14-28. között végzik el a szokásos évi nagyvad-számlálást. A tevékenységben részt vehetnek kutatók, egyetemek képviselői, tudományos munkát végzők is.

Mivel ezek a nagyragadozók a tápláléklánc csúcsát képezik, kulcsszerepük van az ökoszisztéma működésében és a biológiai egyensúly fenntartásában. A Kárpátok romániai bércei között él az európai barnamedve populáció 35%-a, a farkasok 30%-a, valamint a hiúzok 25%-a. Mindez azt bizonyítja, hogy a Kárpátok bércei kiemelkedően magas biológiai értéket képviselnek.


Ezek a ragadozók az erdővel borított hegy-, illetve dombvidékeken élnek és szigorúan védettek. Az egyedszám felmérése az állomány számának megállapítása és az egyedszám megőrzése mellett a kilőhető egyedek számának megállapítását is szolgálja. Hogy idén a tavalyi adatokhoz képest csökkent vagy éppen nőtt-e a nagyvadak száma, a felmérést követően derül majd ki. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: