2017-11-04 07:42:55• hírek • Agerpres

Ismét megrongálták a kolozsvári Mátyás-szobrot

A kolozsvári Mátyás-szoborcsoport védelmét szolgáló intézkedések fokozását kéri a helyi tanács RMDSZ-es frakciója, miután ismeretlen tettesek ismét megrongálták az emlékművet.

Gergely Balázs RMDSZ-es tanácsos a testület pénteki ülésén közölte, feljelentést tesznek a rendőrségen, miután a Mátyás-szoborcsoport Szapolyai Istvánt ábrázoló eleméről eltűnt a sarkantyú, Mátyás király szobrának egyik sarkantyúját pedig elhajlították. Gergely ugyanakkor kérte felszólalásában, hogy a helyi rendőrség állandó jelleggel járőrözzön a főtéren, és szigorúbban bírságolja a szoborcsoport elemeire felmászó személyeket, illetve kötelezzék a főtéri rendezvények szervezőit, hogy kerítsék el a műemléket.

Az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnöke, Horváth Anna a téma kapcsán úgy nyilatkozott, bár a főtéren több térfigyelő kamera is működik, egyik sem készít megfelelően közeli felvételeket. "Ezt a problémát meg kell oldani, hiszen elfogadhatatlan, hogy védtelen célponttá váljon az az érték, amelynek restaurálása mind a román, mind pedig a magyar állam közös ügye és munkája volt" — idézi Horváth Annát a szövetség közleménye.

A Mátyás-szoborcsoportot magyarországi és romániai közpénzből restaurálták, a helyreállított emlékmű ünnepélyes átadására 2011. április 2-án került sor — emlékeztet az RMDSZ közleménye. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: