2019-08-09 11:19:52• hírek • MTI

Ismét kormányellenes tüntetésre készül Bukarestben a román diaszpóra

A nyári szabadságuk idején külföldről hazatérő román vendégmunkások ismét nagyszabású tüntetésre készülnek a bukaresti kormánypalota előtti Victoria-téren szombaton, az erőszakos tömegoszlatással végződött, jelentős politikai visszhangot keltő tavalyi demonstrációjuk első évfordulóján.

A Romániában is "közéleti uborkaszezonnak" számító augusztusi időpontot sokan alkalmatlannak tartják egy politikai rendezvényre, de ez az egyedüli olyan időszak, amikor a külföldön dolgozó román vendégmunkások - akiknek a száma több millióra tehető - tömegesen hazatérnek szülőhazájukba.


A tavalyi, kizárólag közösségi oldalakon szerevezett "spontán" megmozdulással ellentétben, az idei tüntetést hivatalosan is bejelentette a szervezői feladatokat és a rendfenntartókkal való kapcsolattartást magára vállaló Diaszpóra Romániáért Polgári Akciócsoport elnevezésű civil szervezet. A szervezők mintegy negyedmillió résztvevővel számolnak a délután 5 órától este negyed 11-ig tartó demonstráción.


Az akciócsoport közösségi oldalán 75 célkitűzést sorolt fel, amelyek közül a Mediafax hírügynökség egyebek között a parlament létszámának 300-ra csökkentését, a diaszpóra tavalyi tüntetésén, illetve az 1989-es forradalom és az 1990-es évek úgynevezett "bányászjárásai" idején történt erőszakos cselekmények elkövetőinek felelősségre vonását, a diaszpórában élők szavazásának megkönnyítését emelte ki.


A szombati demonstrációval kapcsolatos politikai várakozások azonban messze túlmutatnak a szervezést magára vállaló civil szervezet célkitűzésein. A tavalyi megmozduláshoz hasonlóan a diaszpóra hangadói a hazai jobbközép ellenzék korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, kormányellenes mozgalmával szolidarizálnak, nagyszabású megmozdulásukba pedig be akarnak csatornázni minden - a Viorica Dancila vezette szociálliberális kormánnyal szembeni - elégedetlenséget.


A tüntetésre idén talán a diaszpóránál is jobban készül a hazai ellenzék, főleg azt követően, hogy a májusi európai parlamenti választásokon előretörtek a jobbközép pártok, a kormány vezető erejét képező, második helyre szorult Szociáldemokrata Párt (PSD) a közvéleménykutatások szerint tovább folytatja mélyrepülését, a szociálliberális kormánykoalíciót a belső feszültségek a felbomlás határára sodorták. A jobbközép ellenzék azt reméli, egy valóban nagyszabású demonstráció lemondásra kényszerítheti a Dancila-kormányt.


Az idei tüntetést azért is nagy várakozás előzi meg Romániában, mert a diaszpóra tavalyi kormányellenes demonstrációja - hónapokig tartó hazai és külföldi politikai visszhangot keltő - erőszakba torkollott. Akkor a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, akik ezután könnygázzal és botozással kiszorították a kormány előtti térről a több tízezres tömeget.


A tavalyi erőszakos cselekményekben több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr sebesült meg. Több csendőrségi vezető ellen büntetőeljárás indult, miután 800 tüntető az elszenvedett sérülések miatt feljelentést tett, az ügyben azonban nem történt előrelépés.


Az idei, évfordulós demonstrációra a tinigyilkosságok miatti közfelháborodás időszakában kerül sor, így feltehetően a hazaérkező vendégmunkások kormányellenes tüntetéséhez sok olyan belföldi fog csatlakozni, akit felháborít, hogy a hatóságok képtelenek voltak megmenteni egy segítséget kérő 15 éves lány életét. A román belügyminisztérium vezetését ideiglenesen ellátó Mihai Fifor kormányfőhelyettes több ízben önmérsékletre, a törvények betartására intette a tüntetőket. A tárcavezető ugyanakkor kifejezte reményét, hogy a diaszpóra szombati megmozdulásán nem ismétlődnek meg a tavalyi erőszakos jelenetek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: