2015-02-25 16:45:35• hírek • MTI

Ismét fogdába kerül Elena Udrea

Visszakerül a rendőrségi fogdába Elena Udrea volt turisztikai miniszter, miután a legfelső bíróság szerdán újabb korrupciós vádpontok alapján elrendelte előzetes letartóztatásba helyezését.

Az utóbbi napokban házi őrizetben tartott Udreát két ügyben - egy ökölvívógála és egy országos számítástechnikai közbeszerzés ügyében - gyanúsítják különböző korrupciós cselekményekkel. A Traian Basescu volt államfő pártfogoltjaként ismert politikus esetében rekordot döntött a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amely immár nyolc esetben szerezte meg a parlament hozzájárulását Udrea őrizetbe vételéhez, vagy ahhoz, hogy bűnvádi eljárást indítson ellene.

Udrea a kiadatásáról szóló legutóbbi parlamenti szavazás alkalmával az ügyészek és a hírszerzési főnök áldozataként próbálta feltüntetni magát, azt állítva, hogy az ellene indult példátlan hadjárat valójában elhallgattatását szolgálja. A volt miniszter ügyének azért is kiemelt figyelmet szentel a média, mert - miután eljárást indított ellene a DNA - az ügyészek munkáját lehallgatásokkal segítő Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ideiglenes vezetőjét is magával próbálta rántani.

Udrea azt állította a SRI-t ideiglenesen vezető Florian Coldea tábornokról, hogy "minden titkok tudójaként" visszaél a politikai szereplők feletti befolyásával. Később a SRI tevékenységét vizsgáló parlamenti bizottság megalapozatlannak minősítette vádaskodását. Szerdán a legfelső bíróság is kihallgatta Udreát, aki egyebek mellett azt állította, hogy volt férje finanszírozta pártja választási kampányát, de ez nem kivétel, mert minden pártot ilyen módszerekkel pénzelnek.

A volt államfő egy kedd esti televíziós interjúban Udreát "legnagyobb politikai befektetésének" nevezte, és kifejezte reményét, hogy az a bíróságon ártatlannak bizonyul. Basescu elmondta, hogy most is naponta beszél Udreával és meglátogatta őt a házi őrizetben, ahol arról igyekezett biztosítani pártfogoltját, hogy nem fordított hátat neki.

Elena Udrea az elmúlt tíz évben Traian Basescu volt államelnök támogatásának köszönhetően vált az egyik legbefolyásosabb politikussá. Amikor a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöki tisztségét megpályázta, és nem választották meg, az akkor még államfői tisztségben lévő Basescu emiatt szakított volt pártjával, majd védnökségével tanácsosai megalapították a Népi Mozgalom Pártot (PMP), amelynek Udrea lett az elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: