2010-11-27 11:49:50• hírek • MTI

Ismét felvonulnak

Romániai magyar politikusok szerint nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani a szélsőségesen nacionalista Új Jobboldal nevű román szervezet Románia nemzeti ünnepére tervezett marosvásárhelyi tüntetésének, ami az "olcsó és meghaladott nacionalizmus" kifejeződése.

Az Új Jobboldal december 1-jén Marosvásárhelyre hirdetett tüntetést a magyar szeparatizmus ellen. Az interneten közzétett felhívásában a román szervezet azt írja: "ha eleged van a magyar szeparatista nyomásból, ha nem vagy közömbös a Hargita, a Kovászna és a Maros megyei románok sorsa iránt, akik idegenné váltak saját hazájukban, ha román vagy, és erre büszke is vagy, gyere a felvonulásra a nemzeti ünnepen". Hargita, Kovászna és Maros megye egy része alkotja a történelmi Székelyföldet, ahol a romániai magyarságnak több mint a fele él többségben.

A Krónika című erdélyi napilap Borbély Lászlót, az RMDSZ ügyvezető alelnökét idézi, aki szerint a Marosvásárhelyre tervezett felvonulás az olcsó és meghaladott nacionalizmus" kifejeződése, a városvezetésnek pedig nem kellene engedélyeznie a rendezvényt. Borbély úgy véli, hogy egy ilyen szervezetnek nem kell különösebb figyelmet szentelni, mivel akcióinak nincs hatása az emberekre. Szerinte maximum 25-30 ember vesz majd részt a felvonuláson, amely nem vezet feszültségekhez.

László György, a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei szervezetének vezetője provokációnak tartja a román szélsőségesek által tervezett felvonulást, ezért arra kérte a magyarokat, hogy maradjanak otthon. László György szerint a felvonulás elfajulhat, mivel a jelenlegi gazdasági helyzetben az embereket könnyen fel lehet bőszíteni. - Félek, nehogy a magyarok körében is akadjon néhány bolond - fogalmazott az MPP Maros megyei elnöke.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét nem érdekli az Új Jobboldal felvonulása. Húsz éve folyamatosan láthatunk időnként ilyen megmozdulásokat, és hallhatunk ezekről. Nincs mit hozzáfűznöm, semmi érdekes nincs ebben a kérdésben" - fogalmazott a Krónikának.


Ismét megmozdulnak a szélsőséges románok
Ismét megmozdulnak a szélsőséges románok


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: