2016-07-10 11:08:26• hírek • Járai Judit/MTI

Ismét fehér rendőrre lőttek Amerikában!

Miközben országszerte megemlékezéseket tartanak a Dallasban történt lövöldözés miatt, több szövetségi államban tüntettek szombaton a rendőri túlkapások ellen, többeket letartóztattak, mert fehérek meggyilkolására bujtogattak.

Chicago egyik elővárosában szombaton letartóztattak egy nőt, mert a Facebook közösségi portálon felhívást tett közzé, amelyben arra buzdít, hogy lőjék agyon bármelyik rendőrt, aki forgalomellenőrzésnél autót állít meg. Louisianában börtönben végezte az a férfi, akit azért tartóztattak le, mert videót készített, amelyben bejelenti, hogy rendőrt akar gyilkolni. A videófelvételt az illető egy rendőrállomás előtt, a kocsijában készítette. Wisconsinban szintén letartóztattak egy férfit, aki több felhívást tett közzé, amelyben fehér rendőrök és családtagjaik meggyilkolására szólítja fel az embereket.

Szombaton reggel a texasi Houstonban két rendőr agyonlőtt egy férfit, aki fegyverrel a kezében állt az út közepén és rendőri felszólításra nem tette le, hanem a rendőrök felé fordította a pisztolyt. Az agyonlőtt férfi fekete volt, a rendőrök kilétéről és etnikai hovatartozásáról nem adtak ki jelentést.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában péntekről szombatra virradóra és szombaton is nagygyűléseket, tiltakozó meneteket, tüntetéseket tartottak a Louisianában és Minnesotában a fehér rendőrök által elkövetett erőszakos cselekmények áldozatául esett feketék emlékére. Egyes helyeken a tüntetések erőszakba torkolltak.     Békés tüntetés volt Washingtonban - ahol a protestálók az igazságügyi minisztérium épülete előtt gyülekeztek -, Baltimore-ban, Detroitban, Pittsburghben, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban, Sacramentóban. Los Angelesben az ismert rapper, Snoop Dogg vezette a tüntetők menetét, amely a rendőrség központjánál találkozott a város rendőrfőnökével és Eric Garcetti polgármesterrel. San Franciscóban az "Állítsák le a rasszista rendőrterrort!" felirattal vonultak mintegy kétezren a városháza elé. Chicagóban a tüntetők Obama elnök ottani lakása előtt skandáltak. Jedidiah Brown polgárjogi aktivista beszédében arról szónokolt, hogy Obama elnök többet tehetne a fehér rendőrök áldozatául eső afroamerikaiak megvédéséért.

Erőszakba fulladt viszont a tüntetés Louisiana fővárosában, Baton Rouge-ban, az arizonai Phoenixben és a New York államban lévő Rochesterben. Phoenixben a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, hat civilt sebesülésekkel szállítottak kórházba.

Rochesterben szintén összecsapások voltak, két helyi riportert a rendőrök letartóztattak, de aztán a rendőrség bocsánatot kért tőlük, és szabadon is bocsátották őket. Mindkét riporter egyébként afroamerikai volt.     Közben az amerikai sajtó bőségesen idézi Obama elnök varsói sajtótájékoztatóját, elsősorban a dallasi tragédiával kapcsolatos megjegyzéseit.

"Amerika nem olyan megosztott, mint azt sokan sugalmazzák" - fogalmazott az amerikai elnök Varsóban. "Az amerikaiak, bármilyen legyen is bőrük színe, jogosan háborodnak fel a rendőrség elleni megbocsáthatatlan támadások miatt, történjenek azok Dallasban vagy bárhol másutt" - fogalmazott Obama. Majd leszögezte, hogy a dallasi lövöldöző, aki afroamerikai volt, ugyanúgy nem képviseli az amerikai feketéket, mint ahogyan az a fehér ember sem képviseli az amerikai fehéreket, akit a charlestoni templomban elkövetett és sok fekete áldozatot szedő tavalyi merénylet miatt helyeztek vád alá.

Az elnök arról beszélt, hogy miközben "fájdalom, düh, zűrzavar" uralkodik az Egyesült Államokban, "abban egyetértés van, hogy ne így éljenek a közösségek". Leszögezte: "nem ilyen amerikaiak akarunk lenni". Hangsúlyozta, hogy a fajgyűlöletet nem lehet egyetlen nap alatt kiirtani, de ehhez, mint fogalmazott, "elvetettük a magokat". Elutasította azokat a felvetéseket, miszerint az 1960-as évekhez, a polgárjogi mozgalmak éveihez hasonló helyzet volna kialakulóban, szerinte a történelem nem ismétli önmagát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: