2015-03-16 14:23:15• hírek • MTI

Ismét emelkedhet a kávé ára

Több mint tizenöt százalékkal nőhet a kávéfogyasztás közel kétharmadát adó Arabica kávéfajta tőzsdei ára 2016. szeptember végéig amiatt, hogy kereslete immár második éve várhatóan meghaladja a kínálatát.

Az idei, 2015. szeptember 30-áig tartó szezonban 84,6 millió zsák (1 zsák=60 kilogramm) Arabica típusú kávé teremhet, aminél közel 4 millió zsákkal többre lehet igény. Az alacsonyabb kínálat oka egyrészt az, hogy a világ legnagyobb kávétermelőjének számító Brazíliában tavaly kiterjedt szárazság pusztított, emiatt kevesebb kávé termett.

A jelenlegi alacsony kávéárak fő előidézője, hogy Brazília és a szintén jelentős kávétermesztő Kolumbia devizái az idén eddig közel 20 százalékkal leértékelődtek az amerikai dollárral szemben. Bár az időjárás a közelmúltban a kávétermesztés szempontjából kedvezőbbre fordult, nőtt az esős napok száma, de az idei januári szárazság miatt a brazíliai kávék nem tudtak eléggé fejlődni. Az Arabicából az idén október 1-jétől induló új szezonban is 1,4 millió zsákkal kisebb lesz várhatóan a kínálat, mint a kereslet, ennek hatására a kávé fogyasztói ára emelkedésnek indulhat.

A babkávé-cserjék két legismertebb fajtája, az Arabica és a Robuszta közül ugyanis az ízesebb, aromásabb és alacsonyabb koffeintartalmú Arabica adta a világ 2014-es 148,8 millió zsákos kávéfogyasztásának közel kétharmadát. Az Arabica nagy magasságban, 1000-2000 méter magasan terem a trópusi égöv vulkanikus talajú, hegyvidéki tájain.

A Robuszta kávécserjék igénytelenebbek, ellenállóbbak, tűrik a hőséget és a nagy páratartalmat, és már 200-800 méteren is megteremnek, valamint több termést hoznak. A jól pörkölt Robuszta babkávét Arabica fajtákkal keverve kiváló keverékek készíthetők. A Robusztát elsősorban Nyugat-Afrikában, Vietnamban és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az Arabicát favorizálja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: