2016-12-16 12:13:00• hírek • MTI

Ismét elszállíthatják a tilosban parkoló autókat Romániában

Ismét elszállítathatja a közlekedési rendőrség a tilosban parkoló autókat Romániában - a bukaresti kormány csütörtöki ülésén elfogadott határozatát, amellyel a másfél éve fennálló joghézagot pótolja, pénteken ismertették a román hírtelevíziók.

A kormány szerint a határozat olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek visszaszorítják a közterület-fenntartó, vagy az önkormányzat által megbízott magáncégek lehetőségeit, hogy a járműelszállítással nyerészkedjen.

A szabálytalanul parkoló autó elszállítását csak rendőr kezdeményezheti, akkor, ha a járműben "senki sem látható". A járművet nem szabad saját kerekein vontatni, az elszállított járművek őrzésére használt, elkerített területen pedig a nap 24 órájában lehetővé kell tenni, hogy a tulajdonos kiválthassa a gépkocsit, miután kifizette a közlekedési bírságot és az elszállítás költségeit.

A kormányhatározat szerint járdán csak akkor parkolhatnak az autók, ha azon felfestés jelzi ezt a lehetőséget és legalább egy méteres szélességű hely marad a gyalogosoknak is és a parkoló gépkocsi nem akadályozza az úttest, vagy a speciális sávok járműforgalmát. A járdán nem alakíthatók ki parkolóhelyek az útkereszteződések, vagy a tömegközlekedési megállók tízméteres körzetében.

Amennyiben a szabálytalanul parkoló jármű elszállítása közben megérkezik annak vezetője, s hajlandó a bírságot és az elszállítás költségeit kifizetni, az intézkedést fel kell függeszteni. A közterület-fenntartót anyagi felelősség terheli, amennyiben a jármű az elszállítás vagy raktározás során károsodik.

Bukarest korábban sem a gépjárművezetők fegyelmezettségéről volt híres, de az utóbbi másfél évben szinte mindennapossá váltak a fővárosban az olyan helyzetek, amikor egy-egy villamosvonal forgalmát akár órákra is elakasztották sínen parkoló gépkocsik, miközben az utasok és a kihívott közlekedési rendőr is tehetetlenül várta a szabálysértő visszatérését, mert nem volt jogalap a jármű elszállítására.

A legfelső bíróság az ombudsman fellebbezésére tavaly májusban érvénytelenítette a szabálytalanul parkoló autók elszállítására vonatkozó önkormányzati határozatokat, mivel ennek szabályozása nem önkormányzati hatáskör. Az ombudsman jogegységesítést kért a legfelső bíróságtól, mivel autótulajdonosok ezrei pereskednek az önkormányzatokkal, ám a bíróságok nem ítélkeztek egységesen az ilyen esetekben.

A pórul járt szabálysértők többnyire nem a közlekedési kihágásért kiszabott közlekedési bírságot, hanem a jármű elszállítását és őrzését tartalmazó "szolgáltatás" borsos, sokszor ezer lejt közelítő árát kifogásolták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: