2007-08-13 19:18:24• hírek • István Löchli

A borneói törpeelefántokért

A WWF műholdas nyomkövetővel tanulmányozza a borneói törpeelefántok életét.

Utolsó csordáik megmaradását élőhelyük, az erdők elvesztése fenyegeti a borneói törpeelefántokat. A legkisebb testű elefánt, a kizárólag Borneón élő törpeelefántok élete síkvidéki esőerdőkhöz és folyóvölgyekhez kötődik.

A legtöbb példány Borneó északkeleti részén, Malajzia Sabah tartományában él. Az elmúlt negyven évben az itt található esőerdők 40%-a vált az intenzív fakitermelés áldozatává. Helyükön települések, olajpálma és gumifa ültetvények találhatóak. A fakitermeléshez épített utak szaporodásával az illegális vadállat-kereskedelem is nőtt az elmúlt években.

A WWF segítségével két éve 5 elefántot láttak el műholdas nyomkövetővel, hogy felderítsék, merre mozognak a csordák, hány egyed maradt, hol táplálkoznak szívesen.  A sűrű esőerdőben élő állatok követése és megfigyelése csak így lehetséges. A nyomkövetők naponta küldik az adatokat műholdon keresztül a WWF számítógépére. Kiderült, hogy alig több mint 1000 példány maradt, a korábban becsült 1600-hoz képest. Az elefántok a folyókhoz közeli síkvidéki erdőket kedvelik, ahol a termékeny talajon gazdag a táplálékválaszték. Sajnos a fakitermelőknek és a farmereknek is ezek az erdők a célpontjaik, így az elefántok lassan mindenhonnan kiszorulnak. Egyik fontos élőhelyük Borneó második leghosszabb folyója, a  Kinabatangan mentén található védett terület (Kinabatangan Wildlife Sanctuary).

A borneói törpeelefántok akár olyan erdőben is tudnak élni, ahol termelnek ki fát, de csak abban az esetben, ha az fenntartható módon, hosszú távú kezelési terv alapján történik. A természetvédelmi szervezet határozottan fellép az olyan olajpálma ültetvények létesítésével szemben, melyeket esőerdők helyére, az elefántok és orángutánok élőhelyére terveznek.

A maláj kormány is aláírta 2006 februárjában a WWF kezdeményezésére létrehozott Borneó Szíve Egyezményt, mellyel Indonézia és Brunei mellett ő is elkötelezte magát Borneó esőerdeinek védelme és a további erdőirtások megszüntetése mellett. Az Egyezmény betartatása biztosíthatja az elefántok hosszú távú jövőjét.

WWF

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: