2016-10-15 13:18:53• hírek • Kocsis Zoltán

Ismét át lehet majd jutni Nagytarnáról Kistarnára?

A szatmári Nagytarna és az Ukrajna területén fekvő Kistarna közötti határátlépő újbóli megnyitásáról tárgyalt pénteken a helyszínen Radu Bud prefektus romániai és kárpátaljai önkormányzati vezetőkkel.

A találkozó Mariana Sobius nagytarnai polgármester-asszony kezdeményezésére jött létre. Az ukrán oldalról öt tagú küldöttség vett részt rajta, élén Mihailo Rusaniukkal, a nagyszőlősi járás elnökével, valamint Ivan Haidukkal, Kistarna polgármesterével.

Sobius a két település közös múltja mellett gazdasági, turisztikai, környezetvédelmi és katasztrófavédelmi okokat vonultatott fel az újbóli határnyitás mellett. Mindkét település számára nagyon fontos lenne a hamarosan megnyíló határon átnyúló pályázati lehetesőgek megragadása is, értettek egyet a felek.

A két település között gyalogos határátkelő működött 1990 és 2006 között. A helyi és területi önkormányzati vezetők 2012 óta tesznek lépéseket annak érdekében, hogy ezt az átkelőt újra megnyissa a két ország.

Radu Bud a nagytarnai polgármesteri hivatalban, majd a terepen tett látogatás és az ott folytatott megbeszélések után kijelentette: a következő héten újabb kérdésekkel fordul a bel- és a külügyminisztériumhoz, illetve megbeszéléseket kezdeményez Pataki Csaba megyei tanácselnökkel, hogy lássák, utóbbi intézmény mily módon tudja támogatni a szükséges infrastrukturális (út, áramellátás) fejlesztéseket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: