2010-07-28 12:22:48• hírek • MTI

Ismét árvizek pusztítanak

Ismét árvizek pusztítanak Romániában, ahol a keleti országrészben és Székelyföldön öntöttek ki a folyók és patakok a jelentős esőzések következtében.

Románia keleti részén főleg Bákó (Bacau) megyét érinti az árvíz, itt négyszáz házat öntött el a víz. A júniusi és a július eleji áradások után Székelyföldön ismét kiöntöttek helyi patakok és folyók, miután óriási vízmennyiséggel járó felhőszakadások voltak az utóbbi napokban.

A hatóságok lezárták a Hargita megyei Csíkkozmást Kézdivásárhellyel összekötő országutat, mert a hegyekből leömlő víz több mint egy kilométeren jelentősen megrongálta az úttestet.

A Krónika című napilap szerdai tudósítása szerint a Csíki-medencében 80 háztáji gazdaságot árasztott el a víz. A csíkszeredai csobotfalvi negyedben a Somlyó patak áradt meg és öntött el 60 gazdaságot. A zsögödi városrészben is víz alá került húsz gazdaság. A Csíkszeredához közeli Csíkszentpálon 15-20 gazdaság pincéjét árasztotta el a víz, amely a falut átszelő községi utat is elöntötte.


Árvíz lett a jelentős esőzések eredménye
Árvíz lett a jelentős esőzések eredménye


Kovászna megyében több mint 750 családi ház pincéje és több mint 300 hektár termőföld került víz alá. A legnagyobb károk Baróton, Esztelneken, Mikóújfaluban, Árkoson, Rétyen és Nagybaconban keletkeztek, ahol a hirtelen lezúduló, hatalmas mennyiségű csapadék miatt a dombokról ömlő víz és a megáradt patakok okoztak károkat.

Az újabb árvizek akadályozzák a helyi hatóságokat a kárfelmérésben is, hiszen két hónapja rendszeressé váltak az áradások Kovászna megyében. A hatóságok újabb esőzésekre számítanak, és becsléseik szerint a csapadékmennyiség meghaladhatja a négyzetméterenkénti 20-25 litert, helyenként akár az 50-60 litert is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: