2010-07-20 09:27:42• hírek • MTI

Ismét alkotmányellenes

A román alkotmánybíróság hétfőn ismét alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a magas rangú tisztségviselők vagyonának vizsgálatára hivatott állami intézmény (ANI) működését szabályozó törvényt.

A taláros testület szűrőjén formai okok miatt akadt fenn a jogszabály, amelyet április közepén nyilvánított először alkotmányellenesnek a grémium. Legutóbb Traian Basescu államfő emelt kifogást a jogszabály ellen, miután a román parlament nem fogadta el több javaslatát a törvény kapcsán. Az államfő arra hivatkozva fordult az alkotmánybírósághoz, hogy a jogszabály végső változatáról nem a román parlament szenátusának, hanem a képviselőháznak kellett volna döntenie, mivel a felsőház olyan javaslatokat törölt a jogszabályból, amelyek korábban az alsóház javaslatára kerültek be a törvénybe.

Júniusban a román parlament alsóháza szinte teljes egészében elfogadta a Basescu által javasolt szempontokat, ezeket beépítette a jogszabályba, egyebek között azt is, hogy megalakulhatnak a romániai ítélőtáblák mellett működő, bírákból álló vagyonvizsgáló bizottságok. Az államfő és számos romániai civil szervezet szerint ugyanis csak így működhet hatékonyan az intézmény.


Az alkotmánybíróság megint határozatot hozott
Az alkotmánybíróság megint határozatot hozott


Június végén azonban a szenátus törölte a képviselőház által elfogadott módosításokat, így Basescu javaslatai szinte teljes mértékben kimaradtak a törvény végleges változatából. Az ANI vezetői hétfőn üdvözölték a taláros testület döntését, hiszen - mint mondták - újabb lehetőség nyílik arra, hogy a parlament szélesebb hatáskörökkel ruházza fel az intézményt, amely a romániai korrupcióellenes harc erősítésére hivatott.

A magas rangú tisztségviselők, törvényhozók, önkormányzati képviselők, bírák és közhivatalnokok vagyonát, tisztség- és érdekbeli összeférhetetlenségét vizsgáló intézmény tevékenységét árgus szemekkel figyelik Brüsszelben, hiszen az ANI hatékony működtetésére Románia kötelezettséget vállalt 2007-es EU-csatlakozásakor. Brüsszel még mindig figyelemmel kíséri a romániai igazságszolgáltatást, évente jelentést tesz közzé az EU által szorgalmazott reformintézkedésekről, az előrelépésekről és a hiányosságokról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: