2014-03-14 22:50:46• hírek • Kocsis Zoltán

Ismét a matekkel volt gond és az anyanyelv ment a legjobban

A XI.-sek és XII.-sek számára kiírt próbaérettségi ismételten bizonyította - ha egyáltalán szükség volt még a bizonyításra - , hogy a gyerekek sokkal jobban, eredményeseben és hatékonyabban tanulnak saját anyanyelvükön. Természetesnek nevezhető, hogy a végzősök felkészültebben várják az érettségit, mint azok, akiknek még van egy évük. Elgondolkodtató azonban, hogy a matematika számít minden korosztály legnagyobb ellenségének.

Felületesen és dióhéjban a fenti következtetéseket lehet levonni a március első hetében megtartott próbaérettségi eredményeiből, melyet pénteken hozott nyilvánosságra a megyei tanfelügyelőség. Ezek szerint a tizenegyedikesek 40,5%-a érte el az átmenő, azaz az ötös jegyet román nyelv és irodalomból, 66,09% a nemzeti kisebbséghez tartozók saját anyanyelvének (magyar, német) ismeretéből és 33,24% a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból, azaz matematikából vagy történelemből.

Arányaiban nagyjából megegyező, ám százalékosan valamivel jobb eredményeket értek el a végzős, azaz tizenkettedikes diákok. Közülük 47,01% menne át románból, 73,9% anyanyelvükből (magyar illetve német), 38,45% a profilnak megfelelő kötelező (matematika vagy történelem) és 53,35% a profilnak megfelelő választott tantárgyból, amennyiben most lenne az érettségi.

Megfigyelhető, hogy messze a legkisebb az átmenők aránya matematikából - 33,24% illetve 38,45% -, és a legmagasabb a kisebbségiek anyanyelvéből - 66,09% illetve 73,96%.

Hasonló tendenciákat mutatott amúgy a VIII. osztályos diákok egységes felmérőjének próbavizsgája is: magyar illetve német nyelvből a diákok 66,7%-a érte el az ötöst, míg matematikából csak a 23,7%, románból pedig 56%.

A tanfelügyelőség egyelőre nem közölte az iskolák rangsorát, ám amennyiben azt is közzé teszi, visszatérünk a témára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: