2013-06-04 10:35:18• hírek • MTI

Ponta Koszovó függetlenségéről

Koszovó függetlensége kérdésében Romániának az európai és a transzatlanti partnereivel kell összehangolnia álláspontját - jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök.

A kormányfő hétfőn részt vett a román szenátus és képviselőház külügyi bizottságainak együttes ülésén, amelyet a kormány kezdeményezett abból a célból, hogy egyeztessenek a Koszovó függetlenségével kapcsolatos román álláspontról.
Ponta kijelentette, ő egy gyorsabb elismerési folyamatot szorgalmaz, de Traian Basescu államfő óvatosabb álláspontot képvisel. Közölte, hogy az ő véleménye csak személyes jellegű, hivatalos álláspontot a román kormánynak, az elnöki hivatalnak és a parlamentnek kell kialakítania.

"Egészen széles skálán mozognak a különböző vélemények, kezdve attól, hogy soha, semmilyen körülmények között ne ismerjük el Koszovót, egészen addig - amely hozzám is közelebb áll -, hogy Romániának össze kell hangolnia álláspontját az európai és transzatlanti partnereivel, és el kell fogadnia a létező valóságot" - mondta Ponta a külügyi bizottságok együttes ülésén. 

Nyomatékosította, hogy ebben a kérdésben nem dönthet egyedül a kormány, ezért a kabinetnek egyeztetnie kell a parlamenttel és az elnöki hivatallal, és a három intézménynek közösen kell határoznia. Ponta hangsúlyozta, mindent elkövetnek azért, hogy a Koszovóval kapcsolatos esetleges újabb döntés következtében ne sérüljön a Szerbia és Románia között létező "hagyományos" és "kiváló" kapcsolat.
Arra az újságírói kérdésre, hogy Románia megvárja-e, amíg Szerbia elismeri Koszovót, Ponta elmondta: nevetséges lenne, ha Szerbia után maradnánk.

A hétfői tanácskozás nyomán arról határoztak, hogy a külügyminisztérium és a külügyi bizottságok képviselőiből létrejön egy munkacsoport, amely figyelemmel kíséri a Koszovóval kapcsolatos nemzetközi fejleményeket. Ponta szerint nem jelöltek ki határidőt arra, hogy mikor születhet döntés a román álláspont esetleges felülvizsgálatáról.

A román parlament 2008-ban parlamenti határozatot fogadott el, amelyben kimondta, hogy nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Az Európai Parlament áprilisban nagy szavazattöbbséggel jelentést fogadott el Koszovó európai integrációs kilátásairól, amelyben felszólította az uniós tagországokat, hogy ismerjék el a volt szerbiai tartomány függetlenségét. A 27 EU-tagállam közül Románia, Spanyolország, Görögország, Szlovákia és Ciprus nem ismerte el Koszovót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: