2016-08-04 00:46:33• hírek • Kocsis Zoltán

Szuper-Stanciu – Sparta 3-1

Ugyan beigazolódott a papírforma szerda este a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének román érdekeltségű találkozóin, a látottakra azért talán kevesen számítottak. Egészen pontosan arra, hogy mindkét mérkőzésen szinte csak a hazai csapat volt a pályán: a Steaua és a Köbenhavn esélyt sem adott a Sparta Prágának és az Astrának. A Steaua egyben azt is bebizonyította, 16-oson belülről szerzett gól nélkül is tovább lehet jutni!

Prágában az első fél óra kiegyenlített játékot hozott, majd a cseh gól után az hazaiak a kapujuk elé szegezték a Steaua - itt eldőlhetett volna akár a továbbjutás is. A román rekordbajnok azonban megúszta a hazai helyzeteket, majd szünet már két óvatos csapat küzdelmében Nicolae Stanciu szabadrúgásgóljával kiegyenlített.

Az 1-1 remek eredménynek tűt a visszavágó előtt, azt azonban nem sejtette, hogy a Steaua ennyire magabiztosan intézi el riválisát Bukarestben. A hazaiak rögtön aktívan kezdték a mérkőzést, Stanciu és Jugurta Hamrun révén már az első percekben veszélyesek tudtak lenni. A gól azonban ismét Stanciu rúgótechnikáját dicsérte, aki a 31. percben mintegy 25 méterről varázsolta a hálóba a labdát. Néhány perccel később Gabriel Tamas majdnem ennél is nagyobb gólt lőtt, ám 60 méteres emelése (!) a felső lécen csattant. A Steaua maradt támadásban, ám Hamrun tíz méterről, középről a kapu fölé bombázott egy visszagurított labdát. A félidő utolsó pillanataiban aztán a csehek majdnem kiegyenlített egy szöglet után, de a csatár Bojan Golubovicsnak a gólvonalról kellett bevetődve mentenie, majd a csehek más lesről juttatták a hálóba a labdát.

A második félidő lüktető 20 perccel kezdődött, aminek úgy tűnt, Hamrun lesz a főszereplője. Az algériai támadó azonban előbb 16 méterről lőtt centikkel a kapu mellé, majd David Bicik kapus szerelte becsúszva a 16-os előterében, végül bombáját fogni nem is, védeni tudta a cseh kapus. Időközben Iosef Sural kiállítását követően a Sparta emberhátrányba maradt, a 62. percben pedig Stanciu - ki más - megpecsételte a sorsát: a 23 éves középpályás 17 méterről, futtából lőtt újabb nagy gólt.

A kiállítással és az újabb Stanciu-góllal az addig sem túlzottan acélos, a prágai tudatos és lendületes játékából szinte semmit felmutatni nem tudó Sparta teljesen elvérzett, a Steaua pedig teljesen megérdemelten jutott be a Bajnokok Ligája rájátszásába. Ha ott elbukna, az Európa Liga csoportkörében már biztos helye van.

Prágával ellentétben Giurgiuban eléggé egyértelmű volt a helyzet: a Köbenhavn egyértelműen jobb csapatnak tűnt, mint az Astra - mégis 1-1 lett a vége. Koppenhágában viszont negyed órára sem volt szüksége a dán bajnoknak, hogy előnyt szerezzen, fél órára ahhoz, hogy biztossá tegye a továbbjutást, egy félidőre sem, hogy egy alapos kiütést helyezzen kilátásba.

A hazaiak legnagyobb sztárja, Andreas Cornelius már a 12. percben jelezte, remekül fejel. Ekkor még nem szerzett gólt, két perccel később, egy jobboldali beadást követően viszont már igen - természetesen fejjel.

Tovább rohamoztak a dánok, Thomas Delaney csapatkapitány még elrontotta a ziccert, Federico Santander viszont közelről nem hibázott - egy lepattanót lőtt kapuba a paraguayi. Az Astra csak a 44. percben adott életjelet magáról, ám a veterán Daniel Niculae nem tudott élni a lehetőséggel - nem úgy a lefújás előtti pillanatokban Cornelius - mondanunk sem kell, ismét fejjel szerzett gólt.

A másik félidőben első perceiben Filipe Teixeira tesztelte kicsit Rubin Olsen kapust, az utolsó pillanatokban pedig Takajuki Szeto szépíthetett volna, a nagyobb helyzeteket mégis a dánok alakították ki, ám a Giurgiuban egyenlítő Delaney ismét cél tévesztett, Santander pedig a kapufát találta el.

Az Astra az Európa Liga rájátszásában folytathatja európai kalandjait, a Steaua pedig értelemszerűen a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében. Ellenfeleiket mindketten a pénteki sorsoláson ismerhetik meg.

Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkör, visszavágók (összesített eredmények):
Steaua - Sparta Prága 2-0 (3-1)
gólok: Stanciu (31., 62.)

Köbenhavn - Astra 3-0 (4-1)
gólok: Cornelius (14., 45.), Santander (34.

További eredmények:

Legia Warszawa (lengyel)-Trencín (szlovák) 0-0 (1-0)
PAOK (görög)-Ajax Amsterdam (holland) 1-2 (2-3)
Red Bull Salzburg (osztrák)-Partizani (albán) 2-0 (3-0)
AS Monaco (francia)-Fenerbahce (török) 3-1 (4-3)
RSC Anderlecht (belga)-FK Rosztov (orosz) 0-2 (2-4)
Celtic Glasgow (skót)-Asztana (kazah) 2-1 (3-2)
Young Boys (svájci)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-0 (2-2), tizenegyesekkel 4-2
Hapoel Beer-Seva (izraeli)-Olimpiakosz Pireusz (görög) 1-0 (1-0)
kedden játszották:
Crvena zvezda (szerb)-Ludogorec (bolgár) 2-4 (4-6)
Dundalk (ír)-BATE Boriszov (fehérorosz) 3-0 (3-1)
Qarabag (azeri)-Viktoria Plzen (cseh) 1-1 (1-1, idegenben lőtt góllal)
APOEL (ciprusi)-Rosenborg (norvég) 3-0 (4-2)
Dinamo Tbiliszi (grúz)-Dinamo Zagreb (horvát) 0-1 (0-3)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: