2014-11-05 17:18:36• hírek • Nagykároly.ro

Szombaton avatják Szent Flórián bronzszobrát

Mint ismeretes, Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének nagykárolyi szobra sokáig a hajdani, a központban lévő piac terén állt. Az úgynevezett cédulaház mellett, mégpedig saját, magas talapzatán. Később a kastélykert oldalsó bejáratával szemben, a szökőkút mellett kapott helyet. 2003-ban emelték le a talapzatáról, mert a másfél tonnás alkotás alatt megdőlt az oszlop, és balesetveszélyessé vált.

Miskolc mellől kellett olyan alapanyagot hozatni a felújításhoz, mely hasonlít az eredeti szoboranyagéhoz. 2008-ban kolozsvári szakemberek restaurálták az alkotást, azóta a Károlyi-kastély belső termeinek egyikében látható, múzeumi kiállítási tárgyként.

Egy helybeli vállalkozó elhatározta, hogy saját költségén kiönteti a szobor bronzmását. Deák Árpád nagyváradi szobrászművész - számos egyéb nagykárolyi köztéri alkotás elkészítője - fel is vállalta a művelet irányítását. Mindezt egyébként az tette indokolttá, hogy a szakemberek jelezték, az eredetiként ismert Szent Flórián-szobor mészkőalapanyaga nem bírja ki az időjárás viszontagságait, nem javallott, hogy köztérre állítsák vissza. Az önkormányzat természetesen (némi politikai indulatcserét követően) beleegyezett abba, hogy a bronzalkotást az egykoron Deák Ferenc-térként ismert területen állítsák fel. Az európai uniós támogatás révén megújult korzó igazi dísze lesz tehát az új, az eredetihez mind méreteiben, mind kinézetében igazodó alkotás.

A leleplezésre szombaton, november 8-án kerül sor 11 órai kezdettel. A szobor előtt a kaplonyi fúvósok szolgálnak majd alkalomhoz illő muzsikaszóval. Fellép továbbá a nagykárolyi, Fazakas Erika karnagy vezette Harmónia Kórus, verset mond Varga Sándor színművész. Kovács Jenő polgármester köszöntőjét követően Dr. Németi János történész tart előadást, a későbbiekben pedig Dr. Végh Balázs Béla irodalomtörténész hozzászólására kerül sor. Az alkotó, Deák Árpád szobrászművész is fog beszélni, majd a leleplezést követően Nt. Radu Filip esperes szól az egybegyűltekhez, ami után Nt. És Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök mond áldást. Zárás gyanánt a fúvószenekar és a vegyeskar szolgál illő zenével.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: