2014-11-09 12:10:48• hírek • Nagykároly.ro

Ismét Szent Flórián egészalakos szobra ügyel a nagykárolyiakra

Szombat délelőtt került sor az avatóünnepségre. Sok százan vettek részt az illő rendezvényen, majd a későbbiekben vették szemügyre az időtállóvá lett alkotást, a nagykárolyiság jelképét, a Szent Flórián-szobrot.

A több mint 110 esztendős kaplonyi fúvószenekar illő szolgálattal kedveskedett a rendezvény nyitányaként. A Mircea Cacu karnagy irányította „rezesek" ezúttal is fülbemászó muzsikát varázsoltak elő. A nagykárolyi Harmónia kórus ugyancsak szolgált a rendezvényen. A Fazakas Erika karnagy irányította énekkar a nevének megfelelően különös odaadással szólaltatta meg a harmóniákat. Varga Sándor színművész Takáts Gyula A pécsi Flórián kocsmában című versét olvasta fel.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármester köszöntőjében kitért arra, hogy immár a harmadik Szent Flórián-szobrot avatják a városban. Az első homokkő anyaga hamar elporlott, a második sorsa vélhetően ugyanez lenne, éppen ezért, az időjárás viszontagságaitól óvott helyen, a Károlyi-kastélyban tekinthető meg. A város lakossága nevében mondott köszönetet a Mold családnak a harmadik, vélhetően időtálló szoborért. Reményei szerint ez az alkotás az idők végezetéig helyben marad, sem politikusok, sem más valakik nem költöztetik el. Utalt arra, hogy ez a tett példamutatás is egyben, melyet mások is követhetnek. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy az új arculatra szert tevő város - melyben éppen zajlik, illetve lassan befejeződik egy városrendezési hullám - egyik dísze ez az alkotás.

A családban történt szomorú eset miatt az avatóünnepségre szóló meghívásnak nem tudott eleget tenni dr. Németi János történész, rövid esszéjét tanítványa, Román Sándor történész olvasta fel. Ide kattintva olvasható el a tanulmány. A szervezés feladatában részt vállaló Végh Balázs Béla irodalomtörténész szintén tanulmánnyal készült az alkalomra - ide kattintva olvasható el az írása. Az alkotó, Deák Árpád szobrászművész szintén jelen volt a rendezvényen. Elmondta, hogy más településeken nem, vagy csak ritkán látható eszmei magasságba helyezi mind a mai napig a művészetet a nagykárolyiak közössége. Utalt arra, hogy saját munkássága, hiszen több köztéri szobrot készített már a nagykárolyiak számára, illetve a városban otthonra lelt testvérre, néhai Deák Endre okán állítja mindezt. A szobor mind méretében, mind részleteiben egyezik az előzővel, az alkotó reményei szerint a nagykárolyiság jelképévé lesz idővel.

A szoborra áldást Nt. És Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök és Nt. Radu Filip görög katolikus esperes mondott. Ők maguk leplezték is le az alkotást. Hírportálunkon is több alkalommal olvashattak arról, hogy Mold Marius helybeli vállalkozó feleségével egyetemben döntött úgy, hogy a város iránti ragaszkodásuk, a hála jegyében az ókori nagyságokhoz hasonlatos tettként a szoborállítás költségeit a köz java érdekében felajánlják. Több mint 20 ezer eurónyi lejükbe került mindez, azaz a szobor alapanyaga, a szobrászművész tiszteletdíja, a talapzat előállíttatása stb. Persze - mint a vállalkozó hangoztatta - többek a segítségére siettek, így - a teljesség igénye nélkül - az olajgyár üzemeltetői bérmentve biztosították a szobor a talapzatra emeléséhez szükséges erőgépet, Löchli Mihály csomaközi polgármester pedig az avatóünnepséget követő szeretetvendégség italkülönlegességeit „adta". Rajtuk kívül még sokan voltak - nyomatékosította az adományozó, hirtelenjében a nevek nem jutottak az eszébe, de mindannyiuknak módfelett hálás.

Zárás gyanánt ismét a Harmónia kórus, valamint a fúvószenekar szolgálata következett. Illetve az, hogy a nagykárolyiak közelebbről is szemügyre vegyék az időtállóvá lett Szent Flórián-szobrot.

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

Jelképe a nagykárolyiságnak

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: