2016-07-11 10:17:37• hírek • MTI

Ismét Lemhény lovasa nyerte a Székely vágtát

fotó: MTI
fotó: MTI

A Lemhényt képviselő, 2014-ben is győztes Zsigmond János Timpex Amata nevű lovával nyerte vasárnap a hatodik alkalommal megrendezett Székely Vágtát a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn.

Rajta kívül a második helyezett rétyi Fazakas János és Csillag nevű lova, valamint a harmadik helyezett, Mikóújfalut képviselő Tóth Barna és My Mission nevű lova is rajthoz állhat a budapesti Nemzeti Vágtán, amelyet idén szeptember 16. és 18. között rendeznek Budapesten, a Hősök terén.

A döntőbe a Székely vágta tavalyi győztese, Fazakas Géza került még be, Gyergyószárhegy képviseletében, a vágta közben azonban leesett Gamma nevű lova nyergéből, a futamot ezért meg is kellett ismételni.
A Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát - a Székely Vágtát - szervező Sepsiszentgyörgy úgynevezett szabad kártyával küldheti lovát és lovasát a budapesti megmérettetésre.

"A vágta nemes verseny, egyben tisztelgés az ősök előtt, akik megtanították a huszár szót a világnak és világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot" - mondta Nagy József huszárkapitány, a Székely vágta társelnöke a székely zászló ünnepélyes felvonásával kezdődött rendezvénysorozat megnyitóján.
Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke szerint hat év alatt a Székely vágta nemcsak Erdély, hanem talán egész Románia legnagyobb lovasrendezvényévé vált, amely a huszár-hagyományőrző mozgalom "megizmosodását" is segítette.

A Székely Vágtára harmincegy székelyföldi település nevezte be lovát és lovasát, és először rendeztek válogató versenyt a cislaui állami ménes által benevezett hat román résztvevő számára, és így dőlt el, hogy Sandru Ion képviselheti majd Romániát Budapesten, a Nemzeti vágta nemzetközi futamán.

A szervezők idén is megrendezték a Góbé Futamnak elnevezett versenyt a nem igazolt eredetű lovak és lovasaik számára. A Nemzeti Vágta szabályzata szerint ugyanis angol telivérrel nem lehet benevezni a versenyre. Az pedig, hogy egy ló nem angol telivér, csak az eredetére vonatkozó iratokkal igazolható. A Góbé futamot idén László Pál, Gyergyószentmiklós versenyzője nyerte Dáriusz nevű lovával.

A kétnapos székelyföldi lovas ünnepen a galopp-versenyszámok között lovasíjász és lovastornász, szablyavívó bemutató, fogathajtó verseny szórakoztatta a közönséget, péntek este a Transylmania, szombaton a Csík zenekar lépett fel. Napközben gyermekfoglalkozások, népművészeti vásár kísérték a Székely vágtát, a Székely Virtus hagyományőrző egyesület jóvoltából pedig huszár harci bemutatót és huszárkarusszelt láthatott az Óriáspince-tetőn összesereglett több ezer érdeklődő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: