2008-02-11 11:13:17• hírek • Szatmar.ro

Letartóztatták az ETA politikai szárnyának tagjait

eta_baszkAz akciót több baszkföldi városban egyszerre indította el a spanyol rendőrség.

A spanyol rendőrség mára virradóra letartóztatta a Batasuna Párt, az ETA baszk szakadár terrorszervezet betiltott politikai szárnyának 13 feltételezett tagját. A közszolgálati televízió szerint az akciót Baszkföld különböző városaiban indították el, és még a reggeli órákban is tartott. Az El Mundo című napilap internetes változata arról számolt be: a hatóságoknak az a céljuk, hogy megakadályozzák a párt vezetésének újraalakítását.

Az 1952-ben létrehozott Euskad Ta Azkatasurra (ETA, Baszk Haza és Szabadság) elnevezésű harci szervezetet földalatti mozgalomként harcolt Baszkföldért, a baszkok önállóságáért és a diktatúra által előidézett csend megtöréséért.

Az észak-írországi Irish Republican Army (Ír Köztársasági Hadsereg, IRA) pártjához, a Sinn Feinhez hasonlóan az ETA maga is megalakította saját legális politikai tömörülését, a Herri Batasunát (Egyesült Nép, HB), amelynek 23 vezetőjét ítélték el 1997-ben a terrorizmus támogatásának vádjával.

2005 februárjában – az előzetes várakozásoknak megfelelően – a spanyol parlament egyhangúlag elutasította a baszk autonóm kormány vezetőjéről elnevezett Ibarretxe-tervet, amely egy Spanyolországgal szövetséges „független szabadállamként” képzelte volna el Baszkföld további létét. Csak találgatni lehet, hogy mikor születik végleges, megnyugtató, s ami a legfontosabb; az ETA számára is elfogadható rendezés Baszkföld státuszának kérdésében.

 

SB 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: