2013-04-13 17:18:21• hírek • refszatmar.eu

Ismeretükről vallást tettek

Másodízben szervezte meg a Szatmári Református Egyházmegye a Kopácsi István Egyháztörténeti Vetélkedő elődöntőjét. A tavalyi megmérettetéshez hasonlóan ismét Mikola nyert, pártized ponttal megelőzve Erdőd ifiseit, akiket Ombod és Batiz csapata követett.

Szombat reggel tíz órára érkeztek az esperesi hivatal tanácstermébe a hetek óta erre a versenyre készülő fiatalok, akik megmutatták azt, hogy igenis érdekli őket őseink hite, de azt nem mint hagyományt követik, hanem bennük is élő hit lakozik. Az egyháztörténeti vetélkedő anyaga két részre oszlott: a Heidelbergi Káté története, ami idén 450 éves és Bethlen Gábor élete, aki idén négyszáz éve választatott erdélyi fejedelemmé.

1563-ben írta alá III. Frigyes pfalzi választófejedelem a Heidelbergi Káté előszavát. A Káté, mely 450 év alatt hit-, és erkölcsformáló erővé vált szerte a világon a református közösségekben. Bethen Gábor uralkodása időszakát általában „Erdély aranykora" néven ismerik.

Három szakasza volt a kikérdezésnek. Első ízben harminc kérdésre kellett válaszoljanak írásban, másodszor saját maguk által megfogalmazott hitvallást írhattak le, végül pedig egy erre az alkalomra létrehozott „Honfoglaló" nevű játékkal támadhatták egymást értékes pontokért.

Különösen említésre méltó a második pont, ahol olyan szép és összetett hitvallások íródtak le, hogy a lelkipásztor érezhette, nem hiába prédikál a gyülekezetnek, mert azt szívből tovább is tudják adni. Ezeket a Harangszó Rádió következő adásában meg is hallgathatják.  A csapatokat kísérő lelkipásztorok, Higyed István, Király Lajos, Jobb Domokos és Rácz Ervin, valamint az ifjúsági előadó Ilonczai Zsombor a kis létszám ellenére is elmondhatta, színvonalas verseny volt és már a jelenlétük hitvallásnak számított.

Mivel mindhárom dobogós csapat közel volt a győzelemhez, ezért idén három csapat képviseli a szatmári egyházmegyét az erdődi döntőn, ami április 27-én lesz, nagyszabású ifjúsági találkozóval összekötve. Ott csatlakozik a szatmári csapatokhoz Királyhágómellék többi ifis csapata is.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: