2006-06-09 12:30:28• hírek • Szatmár.ro

Ismeretlen élőlényekre bukkantak

Nyolc, korábban ismeretlen állatot fedeztek fel egy víz alatti barlangban.

Nyolc korábban ismeretlen gerinctelen állatot fedeztek föl egy víz alatti barlangban, Izrael középső részén. A legnagyobb egy fehér, garnélaszerű rák. Egy másik faj skorpióra hasonlít és vak.

 A barlangra egy Tel Avivhoz közel fekvő bányában, mélyfúráskor bukkantak rá. A tudósok azt állítják, hogy egyedülálló az ökoszisztémája, amely ötmillió évig el volt zárva a külvilágtól, és valószínűleg még más ősi létformákra is bukkannak benne.

-Az egyedülálló jellege a környezeti körülményekből és az őstörténetből fakad - nyilatkozta dr. Hanan Dimantman, a jeruzsálemi Héber Egyetem biológusa.

-Ennek következménye, hogy egyedi az ökoszisztéma. Biztosak vagyunk abban, hogy a nyolc általunk fölfedezett faj csak a kezdete eme ökoszisztéma történetének.

Ősi ökoszisztéma A barlang összeköttetésben áll egy tóval, és járatok hálózatával, amelyek több mint 1,6 km hosszan nyúlnak el 120 méter mélyen a föld alatt. Úgy gondolják, hogy több millió évvel ez előtt keletkezett, amikor a terület még a Földközi-tenger része volt. A tudósok úgy vélik, hogy az ökoszisztéma azóta szigetelődött el, olyan egyedülálló környezetet létrehozva, amelyben új fajok alakultak ki. A rákok közül kettő a tengervízhez alkalmazkodott, két másik pedig édes- vagy brakkvízben él, ami arra utal, hogy ősi tengeri élőlények leszármazottai lehetnek.

A barlang sötétjében elvesztették szemüket az evolúció folyamán. Valamennyi faj élt, amikor megtalálták, egy vak skorpiófaj kivételével, de a tudósok biztosak abban, hogy élő példányok hiánytalan sorára bukkannak majd. A mintákat európai és izraeli szakembereknek küldték el, hogy elnevezzék és osztályozzák az állatokat.

ma.hu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: