2011-04-27 13:45:38• hírek • Balog Anita

Vadászlovaglás Pusztadarócon

A több nemzet lovasaiból álló csapat átlovagol Magyarországra is.

A Szatmár Megyei Lótenyésztő Egyesület május 7-én pusztadaróci indulással szervezi meg először a tavaszi vadászlovaglást. Az egyesület már három éve szervez Szatmár Megyében falkavadászatot, melynek során a régmúlt idők kedvelt társasági sportjának hódolnak, annak szokásait életben tartva s megismertetve a mai generációval.

A falkavadászat igazi operába illő esemény, énekekkel, jelmezekkel és ceremóniákkal, melynek során a kutyafalka a vadakat kergeti, az utána lovaglók pedig összeszedik az elejtett példányokat. Az állatvédők nyomására a vad elejtése mára kicsit megváltozott: a kutyák - amelyeket Magyarországról bérelnek a szervezők - ánizsteás nyomot követnek.

A május hetedikei rendezvény is ehhez lesz hasonló, csak most kutyák nélkül, így ez amolyan hagyományőrző örömlovaglás jelleget ölt. Antal István, a Szatmár Megyei Lótenyésztő Egyesület elnöke a Szatmár.ro-nak elmondta: terveik szerint közel 30 lovas vesz majd részt a rendezvényen, amelynek gyülekezője a pusztadaróci Ember Géza kúriánál lesz. A romániai és magyarországi lovasok aztán Atya irányába veszik útjukat, majd Nagypeleskénél  a zöld határon át Zajtáig lovagolnak, ahol a templom előtt imát mondanak, majd a közeli tónál tábortüzet gyújtanak. Délután visszatérnek Pusztadarócra, ahol egy gyors galopp-versennyel és disznóvágással ér véget a rendezvény.

Az esemény megszervezésének egyik nehéz része a zöld határon való átkelés lesz, hiszen mind a román, mind pedig a magyarországi féllel le kell egyeztetni, hogy ideiglenes határt nyissanak erre az alkalomra, de úgy tűnik, ennek megszervezése sem ütközik komolyabb akadályba.


Magyarországról is érkeznek lovasok a rendezvényre
Magyarországról is érkeznek lovasok a rendezvényre


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: