2012-03-08 11:51:14• hírek • Kocsis Zoltán

Iskolások, lóra fel!

Lovas oktatással bővítené a diákok sportolási lehetőségeit a Tanfelügyelőség és Nagykároly önkormányzata, ehhez pedig a Szatmár Megyei Lótartók és Lótenyésztők Egyesületének segítségét kérik. Abban mindhárom fél egyetértett, hogy ez jó és építő jellegű ötlet, ám abban is összhang volt, hogy megszervezése elég sok problémát vet fel.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ötlet Kovács Jenőtől, Nagykároly polgármesterétől származik, Gigel Buth főtanfelügyelő és Dumitru Petre sportért felelős tanfelügyelő fel is karolta. Antal István, a Szatmár Megyei Lótartók és Lótenyésztők Egyesületének elnöke pedig teljes mértékben nyitottnak bizonyult az ötlet iránt.

„Ez egy régi sport, mégis kissé háttérbe van szorulva. Pedig általa közelebb vihetnénk a fiatalokat az állatokhoz, a természethez", mondta Kovács Jenő. Nagykároly polgármestere biztosította az hallgatóságot, azaz a Nagykároly körüli települések iskoláinak igazgatóit: az önkormányzat magára vállalja a gyerekek szállítását.

Az oktatás finanszírozásába viszont már a szülőknek is szerepet kellene vállalniuk. Ezzel fel is merült az első probléma. A második pedig az, hogy Nagykároly környékén három megfelelő körülményeket biztosító lovarda van , több mint félszáz lóval. Oktató viszont alig akad négy-öt, tudtuk meg Antaltól. Ez azt jelenti, hogy hetente kevesebb, mint ötven gyerekkel tudnának foglalkozni. Miközben csak a Nagykárolyi Elméleti Líceumban 87 gyerek jelezte érdeklődését.

Felmerültek olyan ötletek is, hogy nyári lovas tárbort lehetne szervezni, vagy áprilisban, az „Iskola másként" hete alatt szintén be lehetne vonni a lovas oktatást. Ami viszont biztos: Buth javaslatára megegyezés született, hogy az érintett felek, azaz (egyelőre csak) a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal, az érdeklődő iskolák, Tanfelügyelőség és a lovardák április 1-ig írjanak alá egy egy együttműködési protokollt, amelyből kiderüljön, hogy milyen anyagi körülmények közepette hány gyerek vehessen részt ebben az oktatásban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: