2009-08-06 16:21:45• hírek • Gozner Gertrud

Iskolás a menyasszony

Évről évre nő a kiskorú személyek között kötött házasságok száma. Az elmúlt két évben kilencven 18 év alatti fiatal kérvényezte az esküvőt Szatmár megyében - derül ki a Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság adataiból.

Az érvényben levő jogszabályok szerint érvényes házasságot mindkét nem esetében csak a 18. életév betöltése után lehet kötni. Azonban különleges helyzetekben, orvosi igazolvány alapján, a szülők beleegyezésével és a lakhely szerint illetékes szociális gondozási és gyermekvédelmi vezérigazgatóság engedélyével 16. életévüket betöltött kiskorúak is köthetnek házasságot.

Az igazgatóság keretén belül egy szakbizottság bírálja el a kiskorú személyek házassági kérelmét. Az elmúlt időszakban a megyében benyújtott negyvenöt házasságkötési kérvényből ötöt elutasítottak a szakemberek, míg negyven esetben jóváhagyták a házassági szándékot.

Mielőtt egybekelnének a fiatalkorú házasulandók érettségüket bizonyító vizsgálatokon kell részt vegyenek. Ezek a felkészítők mind egyénileg, mind csoportosan zajlanak. A fiatalok pszichológia szaktanácsadásban részesülnek, valamint felvilágosítást kapnak a házasság jogi és pénzügyi vetületeiről. Ezzel párhuzamosan a fiatalkorú szüleit és bevonják a tanácsadási folyamatba.

Mindezek után a bizottság meghozza a döntését és javasolhatja avagy megtilthatja a házasság jóváhagyását. A gyermekvédelmi hatóság harminc napon belül köteles választ adni a kérvényezőknek. Románia vezető helyet foglal el Európában a kiskorúak házasságának tekintetében, és ez az országban élő a nagyszámú roma közösséggel magyarázható, ahol nem ritka a még gyermekkorban, 11-13 évesen kötött frigy sem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: