2009-01-14 17:30:20• hírek • Parajdi Andrea

Nem indulnak új beruházások

A tanintézmények számára Szatmárnémeti megszorított költségvetéséből idén is hasonló mértékű összeget sikerült elkülöníteni, mint a tavalyi évben. Ilyés szerint, bár kevesebb lesz az oktatási központokban történő beruházás, panaszra mégsincs különösebb okunk, ugyanis a szükséges feltételek mindenhol biztosítva vannak.

Ahogyan már többször megírtuk, 2009-ben komoly prioritások alapján állították össze Szatmárnémeti költségvetését, hiszen a kiadások megnövekedése, és a jövedelmek csökkenése megszorítások eszközölésére késztette a városvezetést.

Ilyés Gyula polgármester a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a rendelkezésre álló szűkös összegekből, elfogadható mértékű pénzalapot  - valamivel több mint 99 millió lejt  - sikerült elkülöníteni a városban lévő tanintézmények számára, amelyből megoldható az oktatási központok működése, a rezsiköltségek fizetése, a bérleti díjak rendezése, egyszóval biztosítva vannak a fenntartáshoz szükséges költségek. A tavalyi évben 97 millió lejt különítettek el az oktatási központok számára.

A város szigorúan azokat a beruházásokat folytatja majd, amelyeket már korábban elindított. Ilyen fejlesztés a Szatmárzsadányi Általános Iskola felújítása, az Unio diákszálló létrehozása, a Draga mea óvoda manzárdozása, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tornatermének kialakítása, a 14Mai óvoda és a Johann Ettinger Német Líceum teljes felújítása, a Ioan Slavici Főgimnázium diákszállójának modernizálása, valamint a Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola rehabilitálása -tájékoztatott Kereskényi Gábor alpolgármester. Szintén beruházási tervként szerepel hat iskola hőszigetelésének Uniós pénzekből történő megvalósítása, illetve az Ortodox Líceum sporttermének kiépítése.

A város 2000-ben vette át a tanintézmények adminisztrálását, azóta átlagosan a beruházásokra szánt pénzösszeg húsz százalékát oktatási központok fejlesztésére fordították. - Ez egy nagyon nagy százalék figyelembe véve azt, hogy más területeken is óriási fejlesztési igények vannak. Voltak olyan esztendők amikor a beruházások összköltségének több mint 50 százalékát tanintézményekre fordítottuk. Bár idén ez az érték 23 százalékra csökkent, mégsem lehetünk elégedetlenek, hiszen a főbb problémákat mindenhol megoldottuk - magyarázta a polgármester.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: