2012-01-23 16:34:24• hírek • Szatmár.ro

Iskolákban végeznek missziót

Az egyházmegye tizenhét iskolájának negyvenhat osztályában beszélgetnek a fiatalokkal a keresztény értékekre épített családról.

A Misszió Évében missziós munkát végez száz felnőtt önkéntes - orvosok és pedagógusok, szakképzett tanácsadók és tanúságtevő családosok - a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye tizenhét iskolájában és négy plébániáján. Ők a Krisztusban meggyökerező élet biztonságáról, az átgondolt és őszintén megélt párkapcsolatról, a házasságról és a családról beszélgetnek a fiatalokkal. Ezek az életesemények ugyanis gyakran elhalványulnak, elfedik őket a felgyorsult világ történései. Az átgondolatlan döntések pedig tévutakhoz vezethetnek: válásokhoz, a családok széteséséhez, egyéni tragédiákhoz.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében éppen ezért, 2008 óta működik családi életre nevelő program, ám 2010-2011-ben, a Debrecen-Nyíregyházi és Hajdúdorogi Egyházmegyékkel közös, családos pályázat új lendületet adott neki. Nyolc új iskola csatlakozott ekkor, de sikerült több plébánián is beindítani azokat az órákat, amelyeken a fiatalok kötetlenül, szabadon beszélhetik meg a tabunak számító kérdéseket, problémákat is.

Színes programok is társulnak az előadásokhoz

A koncepció arra a meglátásra épül, miszerint a mai családok sok esetben mikrocsaládként élnek, ráadásul a családtagokat a napi tevékenységük inkább elválasztja egymástól, mintsem összekötné. Kevés lehetőség adódik a családi szerepek átadására, megtanulására, és ez a helyzet még rosszabb a válságokkal küzdő, illetve sérült családok esetében. Mindezeket figyelembe véve különös szükségét érzik az egészséges életmódra nevelésnek és a családi életre való tudatos felkészítésnek. Ebben egyre nagyobb feladat hárul az iskolákra, plébániára, és más nevelő intézményekre, szervezetekre is. Ezért van szükség a szervezett foglalkozásokra, amelyeken a tanulók arra alkalmas, hiteles és megfelelően képzett személyek segítségével kaphatnak bevezetést az önismeret, a jellemnevelés, a nemiség, a szerelem, a párválasztás, a házasságra való felkészülés, a házasélet, a családtervezés, a gyermeknevelés kérdéseibe, életkori sajátosságaiknak megfelelően.

A családi életre nevelés program tehát indulása óta sikernek örvend, vannak iskolák ahol havonta, de legritkábban is évente öt alkalommal találkoznak a tanulókkal - akár szülőkkel is -, és adnak tanácsokat, mutatnak utat a problémák megoldásában. Szívesen mennek ugyanakkor új helyszínekre, találkoznak új közösségekkel, az ezzel kapcsolatos érdeklődő kérdéseket a Világiak Irodája vi@szatmariegyhazmegye.ro címén fogadják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: