2006-08-03 17:36:19• hírek • Noemi Brigitta Boros

Környezetbarát megoldás

 Augusztus 4-én, pénteken kerül sor a sárközújlaki komposztálótelep felavatására.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti (EKE) a 2005 augusztus elején útjára indított A Túrmenti Természetvédelmi Terület természeti értékeinek fenntartható kezelése elnevezésű programja keretében közösségi komposztáló telepet létesít Sárközújlakon, amelynek hivatalos felavatására augusztus 4-én, pénteken kerül sor, délelőtt 10 órai kezdettel. A rendezvény elsődleges célja a mezőgazdaságból és háztáji gazdálkodásból származó szerves hulladékok környezebarát hasznosításának népszerűsítése.

 A Túrmenti Természetvédelmi Terület természeti értékeinek fenntartható kezelése elnevezésű program célja az egyesület gondnokságában lévő védett terület és a környező települések fenntartható fejlesztése. A program pénzügyi hátterét az ENSZ Fejlesztési Programja által működtetett Globális Környezetvédelmi Alap (UNDP GEF SGP Románia) és a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány biztosítja.

A program megvalósításában az EKE partnerei a helyi önkormányzatok (Kányaháza, Kisgérce, Sárköz, Túrterebes, Halmi, Egri, Mikola, Kökényesd, Lázári), iskolák (túrterebesi, kökényesdi és mikolai általános iskolák), egyesületek (túrterebesi, mikolai, lázári közösségi civil szervezetek), melyeknek közös érdeke a Túrmente védelme, a természeti értékek hosszútávú megőrzése. A program lefutása alatt számos tevékenység biztosítja a védett természeti terület komplex fejlesztését, alapozza meg hosszútávú fenntarthatóságát a helyi közösségek bevonásával.

A projekt három fő célkitűzése a természetvédelmi terület védettségének növelése a EU Natura 2000 hálózatához való csatlakozásal, az ökoturizmus fejlesztése a térségben és a mezőgazdasági eredetű környzetszennyezés csökkentése.

Napjainkban jelentős ökológiai problémát jelent a nagy mennyiségű szerves hulladék, amely elsősorban a mezőgazdasági termelésből marad vissza. Ezek a hulladékok, elsősorban növényi maradványok, a vizek és vizes élőhelyek partjára kerülnek lerakásra, ahol lebomlásukkal szerves anyagokkal és tápanyagokkal szennyezik a környezetet. E probléma kezelésére három közösségi komposztáló telepet létesítenek a helyi önkormányzatokkal együttműködve, melyek a mezőgazdaságból származó szerves hulladékot dolgozzák majd fel, az így keletkező komposzt pedig az eddig használt műtrágyák jelentős részét is kiváltja.

Munkájuk során számos lakossági fórumon, előadáson, szórólapokon tájékoztatják a helyi közösségeket tevékenységeinkről.

A Natura 2000 hálózathoz való csatlakozás nem csak nagyobb fokú védettséget, de Románia Európai Uniós csatlakozása után pénzügyi támogatást is jelent, melynek segítségével biztosítható lesz a természetbarát gazdálkodás a védettség alatt álló területen.

Az ökoturizmus és faluturizmus feltételeinek megteremtésével az EKE szeretné a természetvédelemmel összeegyeztethető megélhetési formát biztosítani a helyi közösségek számára. A program keretén belül túrautakat, kerékpáros útvonalakat jelölnek ki a védett területen, illetve olyan információs táblákat helyeznek el az utak mentén és a települések központjában, amelyek a térség értékeire, nevezetességeire hívják fel a figyelmet. Egyúttal számos fórumon kerülnek népszerűsítésre a Túrmente természeti értékei – tudtuk meg Márk Nagy Jánostól, a program vezetőjétől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: