2014-08-12 14:11:44• hírek • Szatmár.ro

Iskolaigazgatói és aligazgatói helyekért küzd az RMDSZ

Kereskényi Gábor
Kereskényi Gábor

Kereskényi Gábor szerint szerdán érnek véget a politikai csatározások ebben az ügyben.

Az elmúlt napokban és most is folynak az egyeztetések a Szatmár megyei tanintézmények igazgatóinak és aligazgatóinak kinevezése ügyében. Amíg ugyanis nem szerveznek meg versenyvizsgákat, addig egy éves kinevezéssel kerülnek a tanintézmények élére a vezetők.

"Nehézkesen haladnak a tárgyalások. Bár a tanügyi törvény értelmében azokban az intézményekben, ahol van magyar tagozat vagy csoport, legalább egy aligazgatónak lennie kell, ennek ellenére - mivel a törvényben nincs szankció meghatározva - nehéz ezt a törvényt betartatni" - magyarázza Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke.

A politikus úgy látja, hogy jelen pillanatig már a tanintézmények 85 százalékában sikerült konszenzusra jutni a legnagyobb kormánypárt képviselőivel, a megye több intézménye esetében pedig még vannak kérdőjelek. Legutóbb vasárnap volt egy meghatározó találkozó ez ügyben, Kereskényi pedig reméli, hogy a következő, szerdai találkozón már sikerül pontot tenni a tárgyalások végére.

"Különösen fontos, hogy a szakiskolákban is be tudjuk tartatni a törvényt és ezek jórészében kerüljenek magyar pedagógusok a vezetők közé. Megyei szinten is van egy-két prioritásunk, amelyek esetében szeretnénk eredményt elérni: például az aranyosmeggyesi iskolában, ahol mindenképp szeretnénk magyar aligazgatót" - magyarázza Kereskényi.

"A tanügyben nincs stabilitás és nem is lehet addig, míg a választásokat követően mindig új személy kerül vezetői pozícióba, a román pártok esetében pedig legnagyobbrészt politikai alapon. Az RMDSZ esetében mindig az illető intézményből kerülnek ki azok, akik igazgatók vagy aligazgatók lesznek. Szakmai alapon kerül sor a kinevezésre, minden esetben konzultálni szoktunk az illető iskola tantestületével is, hogy kit tartanának megfelelőnek a feladatra" - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Kereskényi Gábor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: