2019-05-30 08:11:47• hírek • Bede Emőke

Iskolai bűncselekmények: második félévben hat esetben járt el a rendőrség

Fotó: Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség archívuma
Fotó: Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség archívuma

Valószínűleg minden szülő abban a hiszemben engedi el gyermekét iskolába, hogy a tanintézmény falai között biztonságban lesz, bántódása nem eshet. A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség vezetője, Sorin Daniel Stan nemrégiben mégis arról számolt be, hogy a 2018-2019-es tanév második féléve során hat olyan bűncselekményt is regisztráltak, melyeket iskolákban követtek el.

A hat bűncselekmény közül kettőt városi, négyet pedig vidéki iskolákban, pontosabban szólva az osztálytermekben vagy a tanintézmények udvarán követték el, és mindegyik „tettest” sikerült azonosítani – közölte a rendőrfőnök. A hat eset közül háromban testi sértésről volt szó, ezeket a Remetemezői, a Kányaházi és a Vámfalusi Általános Iskolákból jelentették. A nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskolában lopás történt, az érszakácsi iskolából pedig egy fenyegetésről érkezett bejelentés. A nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskolában „kiskorú sérelmére elkövetett rossz bánásmód” miatt kellett eljárást indítania a rendőrségnek, erre az esetre talán még olvasóink is emlékeznek: egy pedagógus arra kötelezett egy diáklányt, hogy vágja le saját, nem sokkal korábban megfestett haját.


Stan rendőrfőnök emellett arról is beszámolt, továbbra is rendszeresen ellenőrzik az iskolaidőben az utcákon vagy a különféle bárokban, kávézókban ücsörgő diákokat. Bár még van két hét a tanév végéig, de már most 111-re rúg azon diákok száma, akikre az tanítási idő alatt az iskolán kívül bukkantak a rendőrök. Az első félévhez képest ez enyhe növekedést jelent, hiszen akkor a 63 ellenőrző akció során mindössze 84 óráról lógó diákot csíptek nyakon az egyenruhások.


Kiderült, a Szatmár megyei tanintézmények 40,4 százaléka ugyanis semmilyen formában nincs biztosítva: sem személyzet, sem kamerák által. Épp ezért az ülésen részt vevők végül egyetértettek abban, hogy gyakoribbá kellene tenni az iskolákban és az iskolák környékén végzett ellenőrzéseket, illetve nagy figyelmet kellene fordítani a vidéki iskolákra is, melyekben közel sincs olyan jól megoldva a biztonsági rendszer kérdése, mint a városi tanintézményekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: