2017-12-15 07:41:41• hírek • MTI

Iskolabusz ütközött egy vonattal Franciaország délnyugati részén

Összeütközött egy középiskolásokat szállító busz egy vonattal csütörtökön a délnyugat-franciaországi Millasnál, a spanyol határ közelében. A balesetben négyen életüket vesztették, tizenkilencen sérültek meg, heten súlyosan, többen közülük életveszélyesen - közölték rendőrségi források.

A tragédia délután 4 órakor történt egy vasúti átkelőhelynél, ahol már korábban is történtek balesetek. Az áldozatok a buszban utazó 13 és 17 év közötti diákok közül kerültek ki. A vonaton tartózkodó 25 utas közül hárman szenvedtek könnyebb sérüléseket.


Philippe Vignes, Pyrénées-Orientales megye prefektusa kora esti sajtótájékoztatóján azt mondta: 24-en sérültek meg, köztük 21-en a buszon utazó fiatalok, hárman pedig a vonat utasai, valamennyiüket a környékbeli kórházakba szállították, legtöbbjüket a baleset helyszínétől 18 kilométerre található Perpignanba. 


A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők, s a sebesülteket elszállításában négy helikopter is részt vett. Emmanuel Macron államfő a Twitteren biztosította együttérzéséről a "szörnyű baleset" áldozatainak hozzátartozóit, s jelezte, hogy mozgósította valamennyi illetékes állami szervet. Édouard Philippe miniszterelnök, Guillaume Pepy, az SNCF állami vasúttársaság elnöke és Élisabeth Borne közlekedési miniszter elindult a helyszínre. A tárcavezető a Twitteren "mély együttérzését" fejezte ki.
 

Az SNCF vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonat a busz hátsó részével ütközött. A baleset pontos körülményei egyelőre nem ismertek. Az SNCF annyit közölt, hogy a vonat normális, óránként 80 kilométeres sebességgel érkezett az automatizált vasúti átkelőhelyhez, ahol a jelzőberendezés és a két sorompó is elvileg működött. 
 

A francia internetes oldalakon megjelent felvételek szerint a busz kettétört az ütközéstől, a vonat pedig kisiklott. Szakértői feltételezések szerint elképzelhető, hogy valamilyen technikai probléma történt és a busz beszorult a két sorompó közé, vagy pedig a sofőr figyelmetlensége is okozhatta a balesetet.


Franciaországban mintegy 16 ezer automatizált vasúti átkelőhely található, amelyeknél évente mintegy húszan vesztik életüket hasonló jellegű balesetekben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: