2011-11-07 10:22:50• hírek • M. T. R.

Iskolaavatót tartottak Mezőpetriben

„Ne hagyjátok a templomot, / A templomot s az iskolát!" Mezőpetriben különösen azonosultak Reményik Sándor költeményében megfogalmazottakkal. Amint hírt adtunk róla, idén szabadidőközpontot avattak, vasárnap pedig a megújult, európai szintűvé lett iskolát ünnepelték. Ebből az alkalomból egyébként a Templom és iskola című verset is elmondták a diákok.

A tanulók ugyanis verses-táncos összeállítással kedveskedtek a megjelenteknek. Merthogy az iskolaavatásra érkeztek a megyei önkormányzattól, valamint a környező települések helyhatóságaitól egyaránt. A két iskolaépület közötti udvaron előbb Marchiş Ottó polgármester üdvözölte a vendégeket, Mohr Marius iskolaigazgató szintén méltatta a megvalósítást, továbbá így tett Nagy Mária egykori petri polgármester, jelenlegi megyei tanácstag. Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is kiemelte, mekkora jelentőségű az iskola felújítása. Az ünnepi hozzászólások rendje után a nebulók előbb román nyelven, majd magyarul előadott összeállítással szolgáltak. Őket Maria Mateş, Bíró Erika, Botlinger Tímea, valamint Szolomájer Tímea tanár, illetve tanító készítette fel. Természetesen Istennek sem feledtek el hálát mondani a petriek: a helybéli plébános, Skurka Dezső a köszönet szavai után meg is áldotta az oktatási intézményt. Ünnepi szalagvágásra is sor került, majd a jelenlévők bebandukolták a modern iskolát. Összesen 119 gyermek tanul az intézményben, közülük 58-an elemisták, 61-en pedig kisgimnazisták, s ovisok is vannak, szám szerint 62-en. Az 1 millió eurós európai uniós alapok révén felújított oktatási intézményben igen kis osztályok vannak, amint kérdésünkre válaszolva az iskolaigazgató is elmondta, sajnos nincsenek harmincfős osztályközösségeik. A januárban megkezdődött felújítási munkálatok során amúgy az európai követelményeknek megfelelő felszerelésekkel is ellátták az iskolát: így a mozgásukban korlátozottakra is gondoltak, felvonót, illetve számukra is használható mosdókat alakítottak ki.

A minőségi oktatás feltételeit sikerült tehát megteremteni Petriben (több laboratóriumi termet is felszereltek, beszereztek számítógépeket, vetítőket stb.).


Iskolaavató Petriben

Iskolaavató Petriben

Iskolaavató Petriben

Iskolaavató Petriben

Iskolaavató Petriben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: