2019-05-09 09:12:09• hírek • Bede Emőke

Irtani kell a parlagfüvet, ha el akarjuk kerülni a tüsszögést és orrdugulást

Az allergiások életét megkeserítő pollenek közül kiemelkedik a parlagfű virágpora, mely többnyire augusztus közepétől indul el „hódító útjára”, de a növény elleni védekezés első hullámának napokon, heteken belül el kellene indulnia.

Annál is inkább, mivel a parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, így mindenhol képes megtelepedni és virágozni. Ennek okán irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok


Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője korábban a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, Romániában korábban nem volt gyakori gyom a parlagfű, elsőként az ország nyugati részén, a határ menti megyékben jelent meg, így Szatmár megye erre érzékeny lakói is megismerkedhettek a parlagfű okozta allergiás tünetekkel. Békéssy szerint megyénkben a legnagyobb gondot Nagykároly környékén okozza a virágpor, azonban az utóbbi időben az Avasban is egyre elterjedtebb a növény, mely úgy szaporodik, mintha ültetnék. Épp ezért az ügynökség 2008 óta évről évre kampányolt a irtás mellett, 2018-ban azonban végre elfogadták a parlagfű-törvényt.


A parlagfüves területek összesítése május 25-ig kell elkészüljön, majd június 5-ig felszólítják a területek tulajdonosait vagy kezelőit az irtásra. Hogy eleget tett-e a felszólításnak, már egy bizottság ellenőrzi. A figyelmeztetést követően ez  július 1. és 15. között keresi fel a területet, ha kell, újabb figyelmeztetést adnak ki, majd július 16. és 31. között újraellenőrzik az érintett területeket, ha pedig nem történt meg a parlagfű-irtás, akkor következik a pénzbüntetés. Ennek összege magánszemélyek esetében 750 és 5 ezer, jogi személyek esetében pedig 5 ezer és 20 ezer lej között változik.


Ugyanakkor a törvény azt is pontosítja, hogy a parlagfű által érintett területek tulajdonosainak azonosítása a polgármesteri hivatalok kötelessége, s értelemszerűen ugyancsak ők azok, akiknek időben ki kell küldeniük az irtásra vonatkozó felszólítást is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: