2013-12-07 12:56:04• hírek • MTI

Írországi fejősteheneket kaptak ajándékba erdélyi romák

Huszonöt roma család egy-egy Holstein-fríz tehenet kapott ajándékba pénteken az erdélyi Kisdemeteren (Dumitrita) a Heifer Románia alapítványtól, azzal a feltétellel, hogy az első borjút nekik is tovább kell ajándékozniuk egy rászoruló családnak - közölte a Mediafax hírügynökség.

A Romániában két évtizede tevékenykedő nemzetközi alapítvány rendszeres képzésben fogja részesíteni a tehenek új gazdáit, és az állomány szaporításáról is gondoskodik, hogy meghonosítsa ezt a fajt a környéken, és "megsokszorozza befektetését" - ígérte Laura Manciu, az alapítvány szóvivője.

"A tehenek négy napot utaztak Írországból idáig, állatszállodákban szállásoltuk el őket, karantén-farmokban kerültek elhelyezésre. A beszerzéssel együtt mintegy 7000 lejt költöttünk egy-egy példányra" - számolt be a szóvivő.

Vasile Moga, a Beszterce-Naszód megyei község polgármestere szerint a községháza folyamatos figyelemmel követi a projekt lebonyolítását, és nem tart attól, hogy a sorshúzással kiválasztott kedvezményezettek eladják az állatokat. Mint mondta, nem kaphattak tehenet olyan családok, amelyeknek semmilyen tapasztalatuk nem volt az állattartásban vagy nincs mivel etetniük.

"Ma valóban eljött Kisdemeterre a Mikulás. Nagyon szép ajándék ez, segít jövedelemhez juttatni ezeket a családokat" - mondta a polgármester.

A faluban 1200 roma él, ők teszik ki a településen lakók 40 százalékát. A Heifer Románia négy éven keresztül 1,4 millió dollárt fordít most beinduló programjára, amellyel egy jövedelmező tejgazdaság elindításában akarja segíteni a roma családokat.

Az "Add tovább az ajándékot" jelmondat szellemében működő, az éhezés felszámolásáért küzdő Heifer International alapítvány - a honlapján közzétett adatok szerint - működése hét évtizede alatt több mint 20 millió, szegénységben élő családnak segített már világszerte, megteremtve számukra a farmer-gazdálkodás alapjait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: