2017-05-25 12:37:57• hírek • Szatmár.ro

Irodát nyitott Szatmárnémetiben a Magyar Nemzeti Kereskedőház

A most megnyitott MNKH-iroda a 22. a sorban és ezzel zárult be a kör, teljesedett ki a hálózat.

Május 25-én, csütörtökön 11 órától nyitotta meg szatmárnémeti irodáját a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH). Az ünnepélyes megnyitó helyszíne az Iparosotthon volt. Összhangban a Magyar Kormány alapvető külgazdasági törekvésével a Magyar Nemzeti Kereskedőház a Magyarországgal szomszédos hét ország magyarlakta területein, illetve Lengyelországban összesen több mint húsz kereskedőházat nyitott a kétoldalú kereskedelmi és üzleti kapcsolatok élénkítése érdekében. A hálózat létrehozásának célja a Kárpát-medencei gazdasági régió kialakítása.

A rendezvényt a helyi irodavezető, Veres Norbert nyitotta meg. Mint megtudtuk: Szatmárnémeti kiemelten fontos helyszín lehet, hiszen számos magyar vállalkozó tevékenykedik a határ romániai oldalán, akik termékeit hosszú távon a MNKH igyekszik majd bekapcsolni az áruforgalomba, így biztosítva nekik nagyobb piaci teret olyan szakmai háttértámogatással, amely megkönnyíti a célpiacokra való bejutást olyan kisebb cégeknek is, melyeknek termékei megütik az elvárt színvonalat, de erőforrásaik ezt nem tennék lehetővé.

Joó István, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának miniszteri biztosa elmondta: a szatmárnémeti a hálózat a hetedik romániai és a 22. közép-európai irodája. Magyarországon 13 iroda működik, mindenik a határ mentén. A vállalkozások partnerkapcsolatainak kialakítását segítő irodák munkája iránt pedig egyre nagyobb az érdeklődés. A miniszteri biztos szerint Szatmár megye elsősorban autóipari, élelmiszeripari, textilipari és faipari cégei alakíthatnak majd ki gyümölcsöző partneri és üzleti kapcsolatokat a magyarországi cégekkel.

Gajda Róbert, a minisztérium politikai tanácsadója beszédében elmondta: a magyar kormány komolyan gondolja a külhoni vállalkozások támogatását, erre jó példa a nemrég megalapított Pro Economica Alapítványon keresztül lebonyolított Erdélyi Gazdasági Program, amely nem időszakos, hanem a nemzetpolitika stabil pillére lesz - emiatt pedig történelmi jelentőségű a 2017-es év.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja szerint fontos a határmenti vállalkozások szerepe, a magyar kormány pedig azon dolgozik, hogy a vállalkozói munka életpálya-modellé is válhasson minden magyarlakta vidéken. Megerősítette, hogy jó úton halad az M3-as autópálya bővítése a csengersimai határátkelőig, de azt fontos tudni: az autópálya nem csodafegyver, de nagy segítség a gazdaság fellendítésében.

Kereskényi Gábor polgármester elmondta: a jelenlevő magyarországi és romániai vállalkozók már 27 éve a határon átívelő üzleti kapcsolatok erősítésén dolgoznak, most viszont ezt a feladatot a most nyíló iroda veszi át. Pataki Csaba megyei tanácselnök szerint ha a két állam között jó az együttműködés, az előnyös a határmenti vállalkozásoknak is.

Az ünnepi megnyitón Skapinyec Péter, a Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat elnökének beszédéből kiderült, hogy a magyar vállalkozások számára vannak kapcsolatépítéssel foglalkozó irodák szerte a világban, például az USÁ-ban és Afrikában is.

Az eseményt a kombinált fuvarozással kapcsolatos, logisztikai témájú előadás és állófogadás zárta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: