2012-11-16 13:45:29• hírek • Póti Orsolya

Irodalmi tanácskozással vette kezdetét a zarándoklat

Ady Endre születésének 135. évfordulójáról idén rendezvények sorával emlékeznek Szatmár megyében. November 16-án irodalmi tanácskozással vette kezdetét az Érmindszenti zarándoklat, mellyel 23-ik éve tisztelegnek a költő emléke előtt.

Immár 23. alkalommal kerül megrendezésre az Érmindszenti Zarándoklat az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, Nagykároly és Tasnád RMDSZ- szervezeteivel, Adyfalva Református Gyülekezetével, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatósággal, a Kaffka Margit Művelődési Társasággal, valamint a Szatmár Megyei Múzeummal és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Múzeummal karöltve.

Az Ady Endre tiszteletére szervezett rendezvénysorozat mint minden évben idén is irodalmi tanácskozással, szavalatokkal, ökumenikus istentisztelettel és koszorúzással várja az érdeklődőket.

November 16-án, péntek délelőtt a Szatmár Megyei Múzeum díszterme adott otthont, ahol Muzsnay Árpád, újságíró, az EMKE OE tagja és Szőcs Péter történész, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatóhelyettese köszöntötte a jelenlevőket.



A köszöntők után Galiger Barbara, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója előadásában hallhattunk egy Ady-verset, ezt követően pedig Egyed Emese kolozsvári irodalomtörténész vezetésével zajlott az irodalmi tanácskozás.
A tanácskozás első felében Pop Felician költő és Jánosi Zoltán irodalomtörténész tartott előadást, majd rövid szünet után Péter I. Zoltán helytörténész és Pomogáts Béla irodalomtörténész előadásában hangzottak el Ady Endrével és költészetével kapcsolatos gondolatok.

Délután 16.30 órától Nagykárolyban, a Károlyi kastély lovagtermében folytatódik az előadássorozat, amit Zorkóczy Zenóbia előadóművész Ady-pódiumműsora zár.

November 17-én, szombaton délelőtt 10 órától Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten kerül sor megemlékezésre. A helyi református templomban megtartandó ökumenikus istentiszteletet követően 11 órától a szülőház udvarán koszorúzással egybekötött főhajtással tisztelegnek a költő emléke előtt a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkezett meghívottak és érdeklődők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: