2013-06-28 13:02:18• hírek • Póti Orsolya

Irodalmi tanácskozással kezdődött a Szilágyi Domokos Napok

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ idén is megszervezte a Szilágyi Domokos Napokat, amely irodalmi tanácskozással kezdődött július 28-án.

Július 28-29. között szervezte meg az EMKE és a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ a Szilágyi Domokos Napokat a költő születésének 75 évfordulója alkalmából. A rendezvény több helyszínen is zajlik, pénteken Szatmár megyében, szombaton pedig Nagysomkúton és Magyarláposon kerül sor megemlékezésekre.

A rendezvénysorozat irodalmi tanácskozással vette kezdetét péntek délelőtt 10 órától a Szatmár Megyei Múzeum dísztermében, ahol Muzsnay Árpád köszöntötte a résztvevőket, és fejezte ki sajnálatát az iránt, hogy a tavalyihoz képest idén jóval kevesebben követik figyelemmel a „Sajtóértekezlet -2013" című tanácskozást.

Az EMKE örökös tagja ismertette a Szilágyi Domokos Napok programját, majd Borbély András kolozsvári költő vezetésével vette kezdetét a tanácskozás, amely keretében Pécsi Györgyi Égiekkel játszó - Csokonai és Szilágyi Domokos című előadása hangzott el, majd Felician Pop tartott előadást Szilágyi Domokos az élő öntudat címmel, végül pedig Pomogáts Béla és Farkas Gábor magyarországi irodalomtörténészek előadását követhették figyelemmel az érdeklődők.

Pomogáts Béla a költő Ez a nyár című versét értelmezte, elmondta a költemény Szilágyi tulajdon személyes és történelmi számvetése, ez az önvallatás, az önvizsgálat és az önemésztés verse, melyet tragikummal és iróniával sző át. Farkas Gábor Pomogátshoz hasonlóan személyes élménnyel kezdte előadását: beszámolt arról, hogy középiskolás korában először Szilágyi Domokos Határok című verse került a kezébe, amelyet akkor vallásos versként értelmezett.

Az irodalomtörténész szerint a költő a paradigmaváltás határán helyezhető el az irodalmi diskurzusban, a modern és posztmodern között áll.

Kávészünet után Pomogáts Béla vette át a tanácskozás vezetésének a feladatát. A rendezvény második felében Egy poeta doctus szépségeszménye címmel tartott előadást Kereskényi Sándor irodalomtörténész, majd Korpa Tamás A láz enciklopédiájának olvasási dilemmáiról tartott előadást, végül pedig Borbély András Akatátk és versek - politikai olvasat lehetőségei és határai című előadást hallgathatták meg a jelenlévők.

Szilágyi Domokos szatmárnémeti szobrának megkoszorúzására péntek délután 17 órától kerül sor, ahol üdvözlőbeszédet mond Marcela Papici alpolgármester asszony és Pataki Csaba szenátor, valamint ünnepi beszédet tart Pécsi Gyöngyi irodalomtörténész. A koszorúzás előtt Mares Eszter, Bota Krisztina, Ionuti Daniel és Koncz Kriszta diákok szavalnak. A megemlékezés 19 órától Batizon folytatódik, ahol Király Lajos református lelkipásztor és Iosif Roca polgármester köszönti a résztvevőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: