2012-08-30 09:28:34• hírek • Nagykároly.ro

Petőfi-megemlékezések

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az Erdődi Petőfi Kör, a nagykárolyi Kaffka Margit Társaság, a Szatmár Megyei Múzeum, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör közreműködésével rendezvénysorozatot szervez Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötése 165. évfordulója alkalmából.

A Szatmár megyei Petőfi-ünnepségek szeptember 7-én, pénteken irodalmi tanácskozással kezdődnek. Délelőtt Szatmárnémetiben, délután pedig Nagykárolyban hangzanak el a költővel és hitvesével kapcsolatos előadások. Az első napot a nagykárolyi Petőfi-szobor előtti ünnepi megemlékezés és koszorúzás zárja.

Szeptember 8-án, a házasságkötés színhelyén, az erdődi vár lábánál található obeliszknél terveznek a szervezők rangos megemlékezést. Erdődön 1997 óta ez már élő hagyomány.

A Szatmár megyei ünnepségek hivatalos meghívottai és az irodalmi tanácskozás előadói megtekintik a felújított nagykárolyi Károlyi kastélyt és az erdődi várbástyát, valamint a restaurálás alatt álló nagykárolyi Szarvas-fogadót, ahol először pillantotta meg Szendrey Júliát Petőfi Sándor. Szeptember 9-én pedig részt vesznek a Nagybánya melletti Koltó Petőfi-megemlékezésén. Kerek évfordulót ünnepelnek ott is. A fiatal pár ugyanis kocsijuk misztótfalusi tengelytörése miatt szeptember 9-től voltak vendégei a Teleki-kastélynak.

A szeptemberi Szatmár megyei Petőfi-ünnepségre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A kétnapos rendezvény részletes programrendje


2012. szeptember 7., pénteken - Szatmárnémeti - 10 órától - Elértem, amit ember érhet el - Irodalmi tanácskozás Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének 165. évfordulója alkalmából - Astoria szálló vendéglői nagy terme (Szatmárnémeti Fő tér). A tanácskozást megnyitja: Muzsnay Árpád, újságíró, az EMKE OE tagja. Tanácskozásvezető: Dávid Gyula irodalomtörténész (Kolozsvár). Előadók: Margócsy István irodalomtörténész (Budapest): A szerelem országa; Kiss Kálmán főiskolai tanár (Nyíregyháza): Petőfi a Szatmári-Tiszaháton; Adrovitz Anna művészettörténész (Budapest): Arcpoetica - Petőfi életében készült ábrázolásai. 12 órától a délelőtti tanácskozás folytatása. Tanácskozásvezető: Ratzky Rita irodalomtörténész (Budapest). Előadók: T. Szabó Levente irodalomtörténész (Kolozsvár): Az utazás mint látásmód és poétika Petőfinél; Sándor-Zsigmond Ibolya muzeológus (Székelykeresztúr): A mi Petőfink - Igazság és legenda.

Nagykároly - 16 óra - Emlékezés Szendrey Júliára - Kiállítás a Károlyi-kastélyban. Megnyitja: Ratzky Rita, irodalomtörténész (Budapest); 16.20 órakor - a felújított Károlyi-kastély megtekintése; házigazda: Hágó Nándor Attila történész, a Nagykárolyi Városi Múzeum igazgatója. 17 órától - Elértem, amit ember érhet el - az irodalmi tanácskozás folytatása a Károlyi-kastélyban. A tanácskozást megnyitja: Németi János történész (Nagykároly). Tanácskozásvezető: Margócsy István irodalomtörténész (Budapest). Előadók: Dávid Gyula irodalomtörténész (Kolozsvár): A nagykárolyi bálteremtől az erdődi oltárig; Ratzky Rita irodalomtörténész (Budapest): Szendrey Júlia, az író; Kispálné Lucza Ilona irodalomtörténész (Kiskőrös): ,,Menhely vagy öngyilkosság között kell-e választani" - Szendrey Júlia házassági kálváriája; Németi János történész (Nagykároly): Szendrey Ignác és Térei Károly, a Károlyi György birtokainak gazdatisztjei - adalékok a reformkori Nagykároly történetéhez. 19 óra - ünnepi megemlékezés és koszorúzás a nagykárolyi Petőfi-szobornál. Üdvözlő beszédet mond: Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere. Beszédet mond: Dávid Gyula irodalomtörténész, az EMKE tiszteletbeli elnöke (Kolozsvár). Közreműködnek: helybeli szavalók Putovits Tünde tanár vezetésével, valamint a Canticum Novum kamarakórus Lőrincz Szilveszter karnagy vezetésével. A műsort konferálja: Sróth Ödön, a Kaffka Margit Művelődési Társaság elnöke.Ű

Nemrégiben leplezték le Petőfi és Szendrey Júlia szobrát Erdődön

2012. szeptember 8., szombaton - Erdőd - 16 óra - megemlékezés és koszorúzás - a vár alatti tóparti obeliszknél. Üdvözlő beszédet mond: Ovidiu Duma, Erdőd polgármestere; Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke. Beszédet tart: Ratzky Rita irodalomtörténész (Budapest); Margócsy István irodalomtörténész (Budapest). Petőfi-emlékhelyek üzenete: Horváth János, Kiskőrös alpolgármestere; Csendes Lajos, Koltó polgármestere. Közreműködnek: helybeli fiatalok, az erdődi fúvószenekar, valamint Zajta tánccsoportja. A műsort vezeti: Szakács Imre, Erdőd alpolgármestere, az Erdődi Petőfi Kör elnöke. 17.30 óra - az erdődi vár és a város megtekintése. Idegenvezetők: Makranczi Zoltán, építészmérnök; Bányai Zoltán, az erdődi Petőfi Kör alelnöke.

A 2012-es Szatmár megyei Petőfi-ünnepségek a Hagyományos Kultúrát Támogató Szatmár Megyei Központ programjában szereplő rendezvény, valamint szerves része a Petőfi Sándor határokon átívelő öröksége - A kultusz ápolása határok nélkül - című pályázati programnak. A rendezvényt támogatja a Szatmár Megyei Tanács, Nagykároly és Erdőd Polgármesteri Hivatala, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum. A rendezvény szervezésében részt vettek: Hágó Nándor Attila, Kovács Jenő, Németi János, Sróth Ödön (Nagykároly), Bányai Zoltán, Szakács Imre (Erdőd), Enyedi István (Szatmárnémeti). A szervezést irányította: Muzsnay Árpád. Bővebb felvilágosítás a 0261/712-808-as telefonszámon, valamint a muzsnay@datec.ro villámposta-címen kérhető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: