2012-09-07 11:31:11• hírek • Szatmár.ro

Irodalmi tanácskozás a házasságkötés évfordulóján

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének 165. évfordulójára emlékeznek.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Petőfi Sándor és Szendrey Júlia házasságkötésének 165. évfordulója alkalmából események sorozatát rendezi az Erdődi Petőfi Kör, a nagykárolyi Kaffka Margit Társaság, a Szatmár Megyei Múzeum, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör közreműködésével. A rendezvénysorozat pénteken vette kezdetét 11 órakor az Astoria Szálló nagytermében, ahol irodalmi tanácskozásra került sor.

Ezen a Szatmár megyei magyartanárok és irodalomkedvelők mellett részt vett a magyarországi Országos Petőfi Sándor Társaság 42 tagja is. A jelenlevőket Muzsnay Árpád főszervező köszöntötte, aki visszaemlékezett az első Petőfi-ünnepségekre, az 1990-ben Erdődön megtartott március 15-i rendezvényre, melyet követően az akkori emlékművet ismeretlen tettesek lerombolták. Muzsnay hangsúlyozta: örömteli érzés, hogy ennyi civil szervezet állt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület mellé a házasságkötés 165. évfordulója alkalmából rendezett események megszervezésében. 

Az irodalmi tanácskozás vezetője, Dávid Gyula kolozsvári irodalomtörténész volt. A délelőtti blokkban több érdekfeszítő előadás is elhangzott. Margócsy István budapesti irodalomtörténész  A szerelem országa címmel tartott előadást Petőfi szerelmi költészetéről, melyben különös kettősség  lakozik. A szerelem egyszer erotikával, érzékiséggel teli, máskor maga a halál, az öngyilkosság. Adrovitz Anna budapesti művészettörténész Arcpoetica címmel tartott vetítéssel összekapcsolt előadást Petőfi életében készült ábrázolásai kapcsán.

Muzsnay Árpádtól megtudtuk: az irodalmi tanácskozáson elhangzott előadások szerkesztett formában olvashatók lesznek egy, a Kiskőrösi Petőfi-szülőház Múzeum által kiadott könyvben.

A rendezvénysorozat péntek délután további előadásokkal folytatódik, majd Nagykárolyban sor kerül egy kiállításmegnyitóra és koszorúzásra is.

Irodalmi tanácskozást szerveztek az Astoria Szállóban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: