2012-09-18 18:17:35• hírek • Kocsis Zoltán

Irimescu: jelentős munkaerőhiány van a mezőgazdaságban

A privát szféra és az állami szektor összefogása lehet a kiút a romániai mezőgazdaság számára, amely jelenleg jelentős munkaerőhiánnyal (is) küszködik, jelentette ki Achim Irimescu, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára kedden, a Szatmárnémetiben tett látogatása során, amikor az Észak-Nyugati Fejlesztési Régió megyéinek képviselőivel találkozott.

Szatmár mellett Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Máramaros és Szilágy megyék képviselőinek elmondta, hogy számítások szerint 2050-re megduplázódik az Európai Unió élelmiszerigénye, ami a román mezőgazdaság számára egy hatalmas lehetőség, ám egyben kihívás is. „Az EU a marha és a juhhús valamint zöldség és gyümölcs-szükségleteinek nagy részét importból tudja csak fedezni. Ilyen körülmények közepette szégyen, hogy Románia a gyümölcs, zöldség és újabban a tej szükségleteinek 60-70%-át importálja", jelentette ki.

Irimescu szerint a román termelőknek meg kell érteniük, hogy csak akkor tudják jó áron eladni áruikat, mondjuk a szupermarketeknek, ha szövetségekben dolgoznak. Ehhez azonban nyitottságra van szükség.

A minisztérium elképzelése szerint a magánszektor és az állam partnersége lehet az a megoldás, amely megoldhatja például az olyan jelentős problémákat, mint a tárolási lehetőségek hiánya vagy a gyümölcs feldolgozása.

„A helyi kezdeményezés a legfontosabb, ezért megyei intézményekben dolgozó szakembereknek, azaz Önöknek nagyon fontos szerepük van az igények, szükségletek felmérésében. Nekünk, a minisztériumnak pedig meg kell próbálnunk megtalálnunk a finanszírozási lehetőségeket", zárta beszédét az államtitkár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: