2009-06-18 15:37:29• hírek • Parajdi Andrea

Infópontot hoznak létre

Szatmárnémetiben alakítják ki a nemrégiben kiírt Magyar-Szlovák-Román-Ukrán közös operatív program információs központját, amelynek keretében egyébként Szatmár megye is több pályázat készítését tervezi.

Ahogyan arról beszámoltunk, június 16-án indította útjára a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán operatív programot a Fejlesztésügyi Minisztérium, amely a határ menti térségek között hivatott szorosabb kapcsolatot kialakítani. A program 2013-ig 62 millió eurót biztosít a pályázók számára, amelyből 18 millió eurót kizárólag infrastrukturális fejlesztésekre lehet felhasználni. A program első kiírása szeptember 22-ig tart, ez idő alatt 13 millió eurót pályázhatnak meg a térségek, úgy, hogy az ukrán partnert nem hagyhatják ki a projektekből.

Amint azt Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője elmondta: a programban résztvevő országok mindegyike saját információs központot kell kialakítson. Romániából három megye Szatmár, Máramaros és Suceava használhatják ki a program adta lehetőségeket, a helyiek előnyösebb helyzetben lesznek, hiszen mint kiderült megyénkben működik majd az az infópont, ahol a programmal kapcsolatos információk elérhetők lesznek.


Szatmárnémetiben alakítják ki a négyországos program információs irodáját.
Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács Területfejlesztési Igazgatóságának vezetője a négyországos projektről tájékoztatott


-Amellett, hogy a Közigazgatási Palotában hamarosan információs iroda fog működni, július folyamán szervezünk majd olyan bemutatókat is, amikor ismertetjük a lehetséges pályázókkal a programot - tájékoztatott Pataki, aki azt is elmondta annyit tudni lehet már, hogy három Ukrajnából induló határátkelő felújítására biztosan készül majd pályázat, ezek közül egyik a Halmi és Nevetlen közti átkelő. Az ukrán-román vámterület teljes felújítása, és korszerű berendezésekkel való felszerelése hat millió euróba kerül.

Tervbe van az is, hogy egy olyan katasztrófavédelmi projektet nyújtsanak be a térségek, amely a Tisza vízgyűjtő területének monitoring rendszereit kapcsolja össze. Árvizek szempontjából ez az egyik legérintettebb terület, éppen ezért szükség lenne egy olyan felügyelő rendszerre, amely lehetővé tenné, hogy veszélyek esetén a térségek közösen, nagyobb hatékonysággal lépjenek fel.

Szatmár megye vélhetően Szabolcs Szatmár Bereg megyével is nyújt majd be közös projektet, s az ukránokkal is elképzelhető, hogy környezetvédelmi és kulturális területen is pályáznak majd - tájékoztatott az igazgató.

Minden pályázat, amely a program keretében finanszírozást nyer 2015-ig kötelezően meg kell valósuljon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: