2009-07-15 14:06:52• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Iránnak hamarosan atombombája lesz

Irán hat hónapon belül rendelkezhet atombombával, és ki is próbálhatja azt - tudta meg német hírszerzési forrásból a Stern.

A hamburgi hírmagazin legfrissebb, szerdán utcára került számában a szövetségi hírszerzés, a BND szakértőit idézte, akik a lapnak nyilatkozva úgy vélekedtek, hogy az iráni atombomba kifejlesztését immár nem lehet megakadályozni. Teherán - mint fogalmaztak - a legrövidebb időn, mindössze hat hónapon belül kész a bomba előállítására, és képes arra, hogy Észak-Koreához hasonlóan föld alatti nukleáris kísérletet hajtson végre.

Az idézett szakértők szerint az iráni illetékesek most gőzerővel a hordozórakéták kiépítésén munkálkodnak. Mindezt - mint a Stern hozzátette - egyebek között német cégek segítségével teszik. Mostanáig egyetlen nyugati kormányzati vagy hírszerzési forrás nem nyilatkozott ennyire egyértelműen Irán nukleáris programjáról - hangsúlyozta a hamburgi hetilap.

Az újság a továbbiakban a BND információi alapján arról számolt be, hogy Teherán rendelkezik a komplett dúsító technológiával, így megfelelő számú centrifugával ahhoz, hogy "fegyverképes" uránt állítson elő. "Néhány évvel ezelőtt ezt még senki nem hitte volna" - fogalmazott a BND egyik szakértője a Sternnek. A lap ennek kapcsán emlékeztetett: a bécsi Nemzetközi Atomenergia-ügynökség adatai szerint Irán több mint 7000 centrifugát telepített natanzi nukleáris telepére. Ezek közül június elejéig 4920-at helyezett üzembe, és időközben több mint 1,3 tonna uránt dúsított, ami egy vagy két bomba előállításához elegendő.

Az iráni rezsim azonban nem rendelkezik működőképes hordozórakétákkal atombombáihoz - tudta meg a Stern, hozzátéve, hogy a teheráni rakétaprogram felelősei épp ezért a Nyugattól - egyebek között Németországtól - próbálják a szükséges alkatrészeket, illetve know how-t beszerezni. A Stern szerint az egyik fő "bevásárló" - bizonyos Szaíd Mohammed Hoszeinián - különböző álnevekkel utazza be a nyugati országokat, otthon pedig egy több mint 100 fantomcégből álló hálózatot irányít. A BND szerint Hoszeinián "a világ egyik legerőteljesebben körözött személye".

A Stern szerint Teherán olyan hordozórakéták kifejlesztésére törekszik, amelyek atombombáit európai célpontokra is eljuttathatják. A lap saját kutatásai alapján arról írt, hogy ennek érdekében az említett iráni "főbeszerző" több német céggel is kapcsolatba lépett. Ezáltal a szóban forgó cégek vétenek a fegyverszállításokra, illetve a külgazdasági kapcsolatokra vonatkozó, érvényben lévő német törvények ellen - tette hozzá a hamburgi hetilap.


Atombomba fenyegetheti nem csak Amerikát, hanem Európát is.
Atombomba fenyegetheti nem csak Amerikát, hanem Európát is.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: