2011-12-09 07:45:23• hírek • Pogár Demeter, MTI

Iránban kémkedett a lezuhant amerikai drón

Az Iránban múlt héten lezuhant lopakodó CIA-drón feladata az iráni nukleáris létesítmények feltérképezése volt, egy intenzív megfigyelési program keretében - közölte csütörtökön a The New York Times külföldi hivatalos személyekre és amerikai szakértőkre hivatkozva, akiket tájékoztattak a programról.

Iránnak az afganisztáni bázisokról kiinduló, nagy magasságból történő megfigyelése az egyik legtitkosabb hírszerzési művelet, amelyről amerikai tisztségviselők nem kívánnak nyilatkozni. Az SR-170-es, Sentinel típusú pilóta nélküli repülőgép lezuhanása azonban - amely hivatalos iráni források szerint az afgán határtól több mint 225 kilométerre történt - leleplezte a programot.

A Lockheed Martin által gyártott, denevérszárnyú drón, amelyet először 2009-ben az afganisztáni Kandahár repülőterén észleltek, az Irán ellen folytatott, egyre agresszívebb hírszerzési program része, állították a lapnak volt és hivatalban lévő tisztségviselők. A művelet aktualitását alátámasztotta az az Izraelben kibontakozott nyilvános vita arról, hogy vajon nem elkésett-e már katonai csapással lelassítani Iránnak a nukleáris fegyver kifejlesztésére tett erőfeszítéseit.
Tom Donilon, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója novemberben a Brookings Intézetben kijelentette: Washington "eltökélten munkálkodik" azon, hogy felderítsen és leleplezzen minden új, nukleáris vonatkozású iráni erőfeszítést, s hogy azokat nemzetközi ellenőrzés alá kényszerítse.  

Az irániak szerint a drónt Kásmar város közelében találták meg. Az egyik teheráni verzió szerint a gépet lelőtték, egy másik szerint az iráni hadsereg feltörte annak irányítórendszerét. Az Afganisztánban harcoló nemzetközi katonai koalíció vasárnap arról számolt be, hogy Irán valószínűleg arra a "fegyvertelen felderítő repülőgépre" bukkant rá, amelynek egy Nyugat-Afganisztán feletti küldetés során nyoma veszett. Amerikai források szerint a drón műszaki hiba miatt zuhant le.

Az RQ-170-es drónoknak kulcsszerepük volt Oszama bin Laden pakisztáni rejtekhelyének felderítésében. A The New York Times szerint nem kizárt, hogy Irán más országokkal, így Oroszországgal és Kínával is meg fogja osztani a birtokába jutott, fejlett haditechnikát. Szakértői vélemény szerint a gép legértékesebb része a kifinomult érzékelő rendszer.
Amerikai tisztségviselők szerint felmerült az az elképzelés, hogy visszaszerezzék, vagy megsemmisítsék a drónt, de erről az akció kockázata miatt végül lemondtak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: