2010-03-31 09:46:50• hírek • MTI

Obama új szankciókat szeretne Irán ellen

Az amerikai elnök - aki azután nyilatkozott, hogy a Fehér Házban megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy francia államfővel - elmondta: az Egyesült Államok kitartóan dolgozik nemzetközi partnereivel Irán megbüntetésén, amiért az nem teljesítette a világszervezet határozatait atomprogramjával kapcsolatban.

Kifejtette: még nincs meg a kívánt nemzetközi egyetértés a szankciók ügyében. A helyzetet bonyolítja, hogy Irán olajtermelő ország, ezért egyes államok fontosabbnak tartják üzleti érdekeiket a geopolitikai megfontolásoknál.
Leszögezte, hogy az atomfegyverrel rendelkező Irán távlata elfogadhatatlan. Elmondta, hogy az Egyesült Államok közeledett Irán felé, lehetőséget adott neki, hogy "a helyes utat válassza". Azt mondta, az ajtó nyitva áll Teherán előtt, hogy visszailleszkedjen a nemzetközi közösségbe, a másik út a szankciók útja, az ország elszigetelődése. A türelem szinte elfogyott - állapította meg, majd hozzátette: "nem érdekem hónapokig várni".

Irán nem folytathatja "őrült versenyét", hogy atomfegyverhez jusson - csatlakozott Obamához a két politikus közös sajtótájékoztatóján a francia elnök, aki először látogatott a Fehér Házba Obama tavaly januári beiktatása óta.
"Eljött az ideje a döntéseknek" - fogalmazott Sarkozy, s hozzátette: Angela Merkel német kancellárral és Gordon Brown brit kormányfővel "minden szükséges erőfeszítést meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Európa teljes egészében felsorakozzon a szankciók mögé".

A két elnök tárgyalásain szó esett Afganisztánról is. Obama a várakozásokkal szemben nem kérte Franciaországtól újabb katonák küldését, Sarkozy pedig nem tett említést arról, hogy Párizs hajlandó-e felülvizsgálni a kiképzők küldésére vonatkozó amerikai kérésre adott korábbi elutasító választ. Sarkozy megerősítette: támogatja Obama háborús stratégiáját. "A vereség túl nagy ár lenne az amerikaiaknak, a franciáknak és az európaiaknak (...) egész egyszerűen a globális biztonságért harcolunk" - mondta.

Izrael kapcsán Sarkozy kijelentette: "a telepes politikával semmit nem lehet elérni". Kifejtette, közismert, hogy személyesen elkötelezett Izrael biztonsága mellett, de országa az Egyesült Államokhoz hasonlóan elítéli a kelet-jeruzsálemi lakásépítkezéseket. Méltatta Obama elnök azon erőfeszítéseit, hogy Izraelt és a palesztinokat tárgyalóasztalhoz ültesse. A béke hiánya a térségben mindenki számára problémát jelent, világszerte táplálja a terrorizmust - tette hozzá.

Obama arról is beszélt, hogy "a transzatlanti kapcsolatok szorossága fontos az előrelépéshez". Kifejezte: mind Washington, mind Párizs eltökélt a közös problémák megoldásában.
Az amerikai elnök azt is kifejtette: egyetértettek, hogy folytatják az erőteljes együttműködést a fenntartható globális gazdasági felépülés érdekében; nincs helye protekcionizmusnak. Azt mondta, azt szeretné, ha az elakadt dohai kereskedelmi tárgyalások terén idén előrelépés történne, a piacokat megnyitó kiegyensúlyozott megállapodásra kell törekedni.

Sarkozy elnököt és feleségét, Carla Brunit - az első ilyen jellegű meghívás keretében -  Barack Obama és a first lady, Michelle Obama magánvacsorán látja vendégül a Fehér Házban.


Barack Obama - új szankciókat akar Irán ellen.
Barack Obama


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: